Чимало бійців під час реабілітації стали посильно займатися спортом, що допомагає повернути форму та підняти дух.

В Івано-Франківську з ініціативи народного депутата Василя Вірастюка та за підтримки міської влади відбувся етап ветеранських змагань «Звитяга Нескорених». У трьох видах спорту виборювали першість понад 70 учасників. Парламентарій як володар звання «Найсильніша людина світу» та капітан команди богатирів у відомому телешоу «Форт Буаяр» має досвід проведення таких турнірів.

«Спортивний результат не був для учасників та організаторів основним, — зазначив Вірастюк. — Найважливіший аспект — це реабілітація ветеранів. Адже задля відновлення здоров’я військових через спорт поєднуються фізична та психологічна складові. Не припиняю пишатися силою духу та жагою до перемог наших бійців, які прагнуть вдосконалення та якомога швидшої адаптації до нормального цивільного життя».

Василь Вірастюк наголошує на новому підході до професії реабілітологів, адже вони мають бути готовими працювати з тими, хто дивився в очі смерті, пройшов війну і вижив, — з нашими захисниками та захисницями. До речі, питання методично-освітньої програми для фахівців галузі фізичної культури і спорту, які залучатимуться до програми спортивної реабілітації ветеранів війни, з ініціативи депутата обговорили нещодавно на засіданні Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування. 

«Попит на фахівців різного рівня реабілітації є шаленим, і маємо бути готовими до цього «ще на вчора», бо війна не прийшла до нас 24 лютого 2022 року, вона триває з 2014-го... За даними американських дослідників, активна фаза посттравматичного синдрому настає на десятому році після початку військового конфлікту. Саме через фізичну культуру та спорт найкраще спостерігаються результати відновлення здоров’я як фізичного, так і психологічного. А в командних видах спорту швидше відбувається соціалізація ветеранів», — зауважив депутат.

Івано-Франківська область.

На знімку: разом — сила!

Фото зі сторінки Василя Вірастюка у Фейсбуці.