На знімку: Ченці упц попри розірвання договору оренди залишаються в лаврі. Вони навіть почали носити «патріотичні плакати» — чи не блюзнірство?! (Це на десятому році війни!) Тим часом, за даними СБУ, від початку повномасштабної агресії росії проти України розслідуються 65 кримінальних проваджень стосовно священнослужителів, зокрема й щодо архієреїв упц. «Наразі судом винесено 15 обвинувальних вироків. Також припинено громадянство України 19 священнослужителям упц (мп), які мають російські паспорти. Окрім того, заборонено в’їзд в Україну понад 250 клірикам рпц, зокрема трьом священнослужителям упц (мп), яким скасовано громадянство України», — наголошують у відомстві.

Як повідомили в прес-службі Міністерства культури та інформаційної політики, йдеться про приміщення Нижньої лаври.

«Тим самим Господарський суд міста Києва відмовив у задоволенні позовних вимог Свято-Успенської Києво-Печерської лаври упц мп. Ця релігійна організація й надалі хотіла користуватися культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю», — наголошують у міністерстві.

Нагадаємо, що заповідник розірвав договір про користування майном української святині з чоловічим монастирем упц, що зберігає церковно-канонічний зв’язок з рпц, 29 березня 2023 року.

Підставою стали численні порушення договору, зокрема це самовільна перебудова, добудова, перепланування пам’яток культурної спадщини, спорудження новобудов на території заповідника.

У Мінкульті наголошують, що розірвання договору в односторонньому порядку передбачено умовами, вказаними в ньому. 30 березня прибічники упц не пустили на територію комісію Міністерства культури та інформаційної політики, яка мала провести інвентаризацію майна святині. Водночас намісник лаври Павло (Петро Лебідь) заявив, що ченці не будуть виселятися з орендованих у держави приміщень. Сам священнослужитель назвав повномасштабне вторгнення рф в Україну «війною Америки і росії до останнього українця» та радів окупації Херсона.
СБУ викрила й інші факти підривної діяльності митрополита від упц. Йому оголосили підозру за двома статтями Кримінального кодексу: заперечення збройної агресії рф і порушення рівноправності громадян залежно від їхніх релігійних переконань, вчинене службовою особою повторно.

У росії, маніпулюючи фактами, стали на захист колишнього намісника лаври та зробили низку брехливих заяв щодо «незаконного виселення» ченців та «гоніння за віру». Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що реакція рф на події навколо Києво-Печерської лаври свідчить, що москва «продовжує використовувати релігію як зброю, щоб представити Україну як зло та позиціонувати росію як захисника православних цінностей».

Тим часом комісія ЮНЕСКО, яка оцінювала наслідки рашистського ракетного удару по історичному центру Одеси, рекомендує внести до переліку об’єктів Світової спадщини в небезпеці з огляду на загрозу їхньому збереженню через агресію рф Софійський собор та Києво-Печерську лавру в Києві, а також історичний центр Львова. Про це повідомила голова Бюро ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі. Вона наголосила, що рішення щодо цих об’єктів комітет Світової спадщини ЮНЕСКО ухвалить на зустрічі у вересні.

Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.