Україна також має унормувати цю сферу. На який досвід орієнтуватися? Як встигати за світовими темпами розвитку та водночас забезпечити захист прав і свобод громадян при розробці нормативно-правових актів, пов’язаних зі сферою ШІ в Україні? Ці та інші питання стали предметом розгляду під час робочої зустрічі у Національній асоціації адвокатів за участі представників Комітету Верховної Ради з питань цифрової трансформації, Міністерства цифрової трансформації, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, асоціації «IT-Ukraine».

За словами голови Комітету з питань цифрової трансформації Михайла Крячка, приймаючи рішення, яким шляхом рухатись Україні в питаннях правого регулювання штучного інтелекту, необхідно вивчати кращий світовий досвід. Ми йдемо євроінтеграційним шляхом і Україні доведеться імплементувати Artificial Intelligence Act (положення проекту регламенту про штучний інтелект), що нині напрацьовується для країн ЄС.

Також Михайло Крячко підкреслив важливість досвіду азійських країн. «Вони пішли іншим шляхом. Це часткове регулювання або взагалі дерегуляція, — пояснив він. — Зрозуміло, що вони це роблять для заохочення інвестування в їхні країни майбутніх стейкхолдерів». Водночас зазначив, що не слід забувати про вітчизняних виробників, а також вивчити напрацювання Канади, де акцент зроблено на заохоченні ШІ.

Михайло Крячко запропонував створити робочу групу саме на базі парламентського Комітету з питань цифрової трансформації. Об’єднання зусиль усіх зацікавлених сторін, включаючи дослідників, розробників, лідерів галузі, сприятиме гармонізації політики у цій сфері, підготовці належного правового поля.

Тим часом Комітет з питань цифрової трансформації затвердив на своєму засіданні Звіт за період роботи дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання. Попри складні воєнні часи він продовжує активно працювати. Як ідеться на сайті комітету, за цей період проведено 14 засідань, розглянуто 70 питань.

Комітет було визначено головним щодо 17 законопроектів та чотирьох постанов. З них Верховною Радою прийнято два в цілому як закони та дві постанови. Також ухвалено один законопроект у першому читанні, який готується комітетом до розгляду в другому.

За згаданий період комітет провів слухання «Як поширити базові інструменти е-демократії на всі територіальні громади» та «Смарт інфраструктура для швидкого післявоєнного відновлення та розвитку громад та територій». Відбулися і круглі столи на теми «Бронювання військовозобов’язаних працівників сфери електронних комунікацій», «Законодавче забезпечення з питань цифрової трансформації».

Аби зміцнити позиції України на міжнародній арені, народні депутати—члени комітету впродовж сесії також працювали у складі груп з міжпарламентських зав’язків, брали участь у зустрічах на рівні Європейського парламенту, національних парламентів.