Для того, щоб цей орган запрацював ефективно, були ухвалені два важливі документи – у другому читанні схвалено законопроєкт №9261, що повертає ВРП можливість здійснювати дисциплінарні провадження щодо суддів, і за основу проголосовано законопроєкт №9483-2, який передбачає відкритий конкурс на посади дисциплінарних інспекторів.

Про це повідомив народний депутат, голова парламентського Комітету з питань правової політики Денис Маслов.

«Раніше Вища рада правосуддя сама добирала дисциплінарних інспекторів, які проводять первісний розгляд скарг на суддів за вчинені порушення і готують рішення за цими скаргами. Тепер же закон пропонує, що цих людей набиратимуть через відкритий конкурс із залученням представників міжнародних організацій, із якими ми співпрацюємо в галузях боротьби з корупцією, верховенства права. Таким чином, на відповідні посади будуть приходити спеціалісти, до репутації яких немає жодних питань, нема питань до їхньої доброчесності та професійних навичок», - зазначив політик. 

Він висловив сподівання, що після ухвалення у другому читанні законопроєкту №9483-2, ВРП повноцінно запрацює й розбере накопичені скарги, надаватиме відповіді та притягуватиме до відповідальності тих суддів, які порушили закон. 

За словами парламентарія, до самої Вищої ради правосуддя часто виникали запитання, адже за одним суддею могли скаргу розглянути за декілька місяців, а стосовно інших не розглядали роками. 

«Усередині ВРП були списки недоторканих, а це неприпустимо. Кожен, хто припускатиметься у своїй діяльності порушень, буде притягнений до відповідальності. Тому законопроєктом ми також встановлюємо терміни розгляду скарг – усі вони розглядатимуться упродовж декількох місяців і будуть відповіді, навіть звільнення», - сказав парламентарій. 

Він нагадав, що судова реформа – одна з вимог наших партнерів.

«Ця реформа потрібна і нам, і нашим міжнародним партнерам, для яких ми маємо бути прозорими, зрозумілими. Загалом це важливо для нашої перемоги й подальшої відбудови. Саме судова гілка влади відповідає, щоб у країні панувала справедливість. Тоді в нас буде успішна держава, буде перемога та відновлення. Саме тоді буде нова Україна. Для цього ми й переживаємо тяжкий історичний період», - резюмував народний депутат.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України