Захід, який проводив керівник Офісу глави держави Андрій Єрмак у Клубі Кабінету Міністрів України, стосувався пунктів Формули «Енергетична безпека» та «Недопущення ескалації війни та повторення агресії».

За словами А. Єрмака, у зустрічі взяли участь представники 58 країн, тоді як на минулому заході у Верховній Раді були представлені 43 країни.

«Це свідчить про те, що ми активно рухаємося в пошуках належного рішення для забезпечення миру у світі», — наголосив він.

Світова спільнота, зазначив керівник Офісу Президента, розуміє, що найбільший конфлікт із часів Другої світової війни, який нині триває в Україні, негативно впливає на всі країни, і що російська агресія — це загроза для всього континенту.

«Ми працюємо над спільним планом. Кожна країна може взяти лідерство щодо впровадження або якихось окремих, або всіх десяти пунктів Формули. Більшість ваших країн, наскільки мені відомо, вже визначили пріоритети та свою роль у впровадженні цих пунктів», — сказав Андрій Єрмак.

Він також представив визначених відповідальних представників України щодо кожного з пунктів Формули миру, які забезпечуватимуть максимальну підтримку процесу їх реалізації, йдеться на сайті офіційного інтернет-представництва Президента.

«росія системно використовує енергетику як зброю. кремль почав тиснути на Європу шляхом збільшення цін на енергоносії в шість разів із початку війни в Україні, але Україна зробила все для того, щоб зламати залежність від російських енергоресурсів, зламала плани росії. Однак рф продовжує свої атаки на українську енергоструктуру. Агресор планує створити гуманітарну катастрофу, позбавляючи мільйони українців доступу до базових ресурсів під час зими», — наголосив він.

Андрій Єрмак зауважив, що росія, отримуючи імпортні складники в обхід санкцій, збільшує виробництво далекобійної зброї, щоб і надалі знищувати українську інфраструктуру.

«Наше спільне завдання зараз у межах української Формули миру — це максимально відновити та захистити енергосистему України. З десятками країн світу ми працюємо над тим, аби збільшити поставки енергообладнання, що дозволить до грудня додати в енергосистему 2,9 ГВт потужності», — підкреслив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Також, за його словами, важливими чинниками енергетичної безпеки взимку мають стати постійний міжнародний моніторинг безпеки об’єктів енергетичної інфраструктури та створення міжнародної коаліції для захисту енергооб’єктів за допомогою посилення ППО. Крім того, передбачається участь партнерів у енергетичному відновленні України.