Полегшити долю вимушених переселенців на Івано-Франківщині вкрай важливо. Понад 150 тисяч гнаних війною людей знайшли тут прихисток від початку повномасштабного російського вторгнення. Проблеми їхньої адаптації обговорили учасники міжфракційного депутатського об’єднання з питань ВПО Верховної Ради на зустрічі із волонтерами, громадськими активістами та представниками міжнародних організацій.

Голова ОВА Світлана Онищук розповіла про масштабну роботу з координації, розміщення та всебічної підтримки переселенців. Завдяки державній підтримці та співпраці з органами місцевого самоврядування, допомозі благодійників вдалося провести ремонти на об’єктах довготривалого перебування внутрішньо переміщених осіб, облаштувати дитячі майданчики, навчальні та освітні простори для дітей, забезпечити всім необхідним місця їх компактного проживання тощо.

«Спільно з колегами—народними депутатами, головою фракції Давидом Арахамією, Віце-прем’єр-міністром Іриною Верещук, Уповноваженим Верховної Ради з прав людини Дмитром Лубінцем, керівництвом області та очільниками громад обговорили проблеми переселенців, — підсумувала зустріч народна депутатка Олена Вінтоняк (на знімку). — Передусім акцентували увагу на тих людях, які через війну залишились без даху над головою та без будь-яких засобів для існування. Так само — на забезпеченні робочими місцями та відповідних змінах на законодавчому рівні.

По послуги до обласної служби зайнятості звернулись понад п’ять тисяч внутрішньо переміщених осіб, працевлаштовано загалом 895 із них. За показниками — це ІІІ місце в міжобласному рейтингу.

Як зазначив Давид Арахамія, зараз перед нами — велика робота щодо обліку людей працездатного віку із числа переселенців, допомога щодо інтеграції в новому середовищі».

Івано-Франківська область.