Що там живуть люди, які пам’ятають: наші воїни б’ються заради України, вони віддають життя заради України. На цьому наголосив Президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні.
«Свободу й незалежність здобуває не хтось там... там, на фронті. Це спільна народна справа всіх, хто воює й працює заради Перемоги. Всі на війні. Україна у війні. І хто не б’ється на передовій, той має допомагати битися. І не в барах, не в клубах, не перегонами на вулицях чи якимось показовим споживанням, а цілком конкретною допомогою воїнам. Це щонайменше. Увесь адреналін країни, усі емоції країни, усі сили країни мають бути там — у боях заради держави», — зазначив Президент.
«Заради України — це головний принцип. Заради будь-чого іншого чи заради себе — це буде потім, коли переможемо, — додав Володимир Зеленський. — А зараз — оборона. Зараз війна».

У ніч на вівторок ворог знову обстріляв мирні міста. Під обстрілами були Дніпро, Львів, Луцьк... І це вкотре нагадує: війна не десь далеко, вона — поруч. Під її прицілом може опинитися будь-хто і будь-де. Тому маємо конвертувати свою лють у донати, або іншу посильну допомогу нашим бійцям і фронту.

Приміром, так, як це зробив колектив Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура». Уже одинадцятий дрон — «трипільський» — від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну полетів на схід із села Легедзине на Черкащині. Археологи, історики, реставратори жертвують на потреби ЗСУ власні кошти та організовують збори серед друзів заповідника.

Волонтери придбали квадрокоптер для підрозділу Олександри Корвін-Піотровської — роти ударних авіаційних комплексів 4-ї танкової бригади імені Івана Виговського.

«Так сталося, що повертаючись із кількома бойовими товаришами після нетривалого відрядження, Саша змогла завітати до Легедзиного і отримати з рук в руки цей маленький, але грізний і смертоносний для ворога девайс — FPV дрон з периферією. Дрон специфічний і виконуватиме там таку ж специфічну функцію...» — розповів директор заповідника Владислав Чабанюк.

Трохи раніше «трипільський» квадрокоптер з якісною камерою і тривалим часом польоту потрапив до надійних рук відомого археолога Дмитра Черновола, що роками досліджував трипільські поселення на Черкащині та в інших регіонах, а з початком великої війни добровільно пішов захищати Батьківщину.

«Там хлопцям потрібен був саме такий — малий, тихий і спритний», — додав Владислав Чабанюк.

Волонтери налагодили й ремонт грізних «пташок». «У червні до нас зі сходу повернулися на ремонт два дрони, один з яких — з тепловізором. Обидва, а особливо модель із тепловізором, мали великі проблеми після падіння в результаті дії ворожої РЕБ, крім того, в одного коптера в умовах бою був втрачений пульт керування. Основний тягар у придбанні потрібних запчастин для ремонту цих дронів взяли на себе наші давні друзі з Канади і ось ці «птахи» вже знову воюють на нулі», — каже директор заповідника.

У списку переданого обладнання для ЗСУ і акумулятори для дронів. «Сім новеньких LiPo 4S акумуляторів BWX260Т-5000-15.4 вже там, де вони і мали бути — у гарячому сьогодні підрозділі Дмитра Черновола. Нехай наші дрони допоможуть їхньому підрозділу бити ворога і хоч на трошечки наблизять нашу спільну Перемогу!» — наголосив Владислав Чабанюк.

***

Під час перебування у Донецькій області, у розташуванні наших бойових бригад, Президент нагородив найкращих і подякував усім — кожній бригаді за хоробрість, відвагу, результати заради України. Володимир Зеленський разом із генералом Богомоловим, командувачем ОТУ «Соледар», поспілкувалися з командирами бригад і батальйонів про їхні фронтові потреби.

«Завжди є загальна картина, є звіти щодо кожного напрямку, щодо кожної бригади. Але важливо говорити з воїнами напряму, безпосередньо про досвід війни тих, хто на позиціях. Сьогодні це були детальні, відверті розмови.

Про наші наступальні дії, про постачання у війська, про можливості командирів, про те, якими є зараз ці можливості та якими вони мають бути», — зауважив Президент, акцентувавши на ще одній важливій темі — те, як командири можуть управляти особовим складом. «Мотивація воїнів, тренування бійців, комплектація підрозділів. Дуже багато проблем через неякісну роботу ВЛК... Військові командири мають займатися війною, а не бюрократією. Будемо готувати рішення», — сказав глава держави.

Окремо Президент подякував Сполученим Штатам за новий пакет допомоги. «Снаряди для «Петріотів», для «Хаймарсів», артилерія, «Джавеліни» та інше. Дуже потрібні речі. Буде скоро ще більше нашої роботи з партнерами заради оборони», — констатував він, також подякувавши принагідно всім, хто постійно допомагає.

Фото з фейсбук-сторінки Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура».