Інформація суперечлива, однак усі сходяться на думці, що в Німеччині активно обговорюють це питання на найвищому рівні, — повідомив заступник голови парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв. Він зауважив, що його друзі в Бундестазі повідомляють, що перспектива передачі нашій державі ракет Taurus точно є.

«Уперше ми це питання почали обговорювати на полях Парламентської асамблеї НАТО з німецькою делегацією. Тоді навіть делегація не мала одностайної думки. Так, у нас там є друзі, які підтримують Україну з перших днів і роблять досить багато, щоб у нас з’явилося німецьке озброєння. Зараз завдяки спільним зусиллям — велика кількість перемовин, поїздки до Берліна — вдалося об’єднати всі ключові коаліційні партії, крім Альтернативи для Німеччини, яка завжди виступала проти передачі зброї Україні», — зазначив політик.

За його словами, тепер рішення за урядом ФРН, і тут треба враховувати той факт, що Німеччина — це парламентська республіка.

«Саме Бундестаг формує уряд та призначає канцлера, тому маємо оптимізм із приводу того, що ми все ж таки скоро побачимо ракети Taurus в Україні. До того ж такі рішення ухвалюються кулуарно, і я бачу певні позитивні сигнали», — наголосив Єгор Чернєв, додавши, що німецькі крилаті ракети дозволять ЗСУ взяти під вогневий контроль усю окуповану територію України.

«Тоді ми зможемо вибивати всі логістичні ланцюжки, склади, командні пункти в усьому тилу ворога. Армія не може воювати без снарядів, командувачів, постачань. Зараз те, що ми робимо за допомогою Storm Shadow, уже досить суттєво впливає на наш контрнаступ. Коли ми знищуємо в тилу ворога величезну кількість боєприпасів, це впливає на інтенсивність зіткнень на лінії фронту. Taurus зможуть добивати до південного берега Криму. Їх можна програмувати як на ураження в повітрі, так і під землею», — пояснив парламентарій.

Єгор Чернєв також зауважив, що ракети Taurus були розроблені пізніше, ніж Storm Shadow і Scalp, тому вони більш сучасні, потужніші й краще обходять ППО та РЕБи ворога.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.