Про це йшлося під час засідання комітету, де розглядалися законопроекти, якими пропонується з 1 січня 2024 року передати функцію адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) від Державної податкової служби України до Пенсійного фонду України.

За підсумками розгляду, як повідомили в прес-службі комітету, депутати одностайно ухвалили рішення рекомендувати парламенту прийняти за основу три законопроекти:

- про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (№ 9569) (комітет головний з опрацювання законопроекту);

- про внесення змін до Податкового кодексу України та Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (№ 9570) (комітет не головний з опрацювання законопроекту);

- про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за перешкоджання уповноваженим особам Пенсійного фонду України, Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття у проведенні перевірок (№ 9571) (комітет не головний з опрацювання законопроекту).

Автори цих законопроектів наголошують: від якості адміністрування ЄСВ залежить здатність системи соціального страхування профінансувати відновлення і збереження працездатності робітників, а також гарантувати матеріальне забезпечення громадян, які втратили працездатність.

«Наразі існує низка недоліків у сфері адміністрування ЄСВ, що зумовлює потребу більш детального опрацювання і нормативного врегулювання проблемних питань», — йдеться в пояснювальній записці до законопроекту (реєстр. № 9569). Очікується також, що Пенсійний фонд України зможе посилити державний контроль за використанням коштів соціального страхування. Варто зазначити, що з моменту запровадження загальнообов’язкового державного соціального страхування функція адміністрування ЄСВ була покладена на Пенсійний фонд України. ЄСВ сплачувався на рахунки фонду, після чого ці суми розподілялися серед фондів соціального страхування. У березні 2013 року було створено Міністерство доходів і зборів, що взяло на себе функцію адміністрування ЄСВ. У травні 2014-го шляхом реорганізації Міністерства доходів і зборів була утворена Державна фіскальна служба України, яка перебрала функцію адміністрування ЄСВ на себе. «Водночас саме за часи адміністрування внеску Пенсійним фондом України коефіцієнт збору такого внеску сягав 98-99 відсотків», — зауважила голова комітету Галина Третьякова.

Між тим народні депутати звертали увагу на те, що ЄСВ не є класичним податком, а його адміністрування має важливі для системи соціального страхування особливості. Ба більше, з 1 січня 2023 року функції Фонду соціального страхування перейшли до Пенсійного фонду України. А тому існує необхідність того, щоб структура, яка здійснює виплати в системі соціального страхування — ПФУ, зосередила зокрема увагу на зібранні ЄСВ.

Крім того, адміністрування внеску згодом передбачатиме створення великої кількості в належний спосіб облаштованих робочих місць для осіб з інвалідністю, кількість яких через війну стрімко зростає. Найближчим часом Верховна Рада України розгляне доопрацьований комітетом до другого читання законопроект № 5344-д, який передбачає можливість для роботодавців сплатити до Пенсійного фонду України внесок на створення так званих «розумних» робочих місць для осіб з інвалідністю, якщо працевлаштувати передбачену законом кількість громадян відповідної категорії в них немає змоги.

Комітет підтримує встановлення контролю за цільовим використанням коштів у системі соціального страхування, а також належним виконанням зобов’язань перед громадянами держави у сфері праці, зокрема — у разі втрати людиною працездатності або отримання інвалідності.