Як інформує прес-служба Апарату Верховної Ради України, у Комітеті з питань аграрної та земельної політики обговорили законопроект щодо державної підтримки сільського господарства та експорту агропродукції під час воєнного стану (реєстр. № 8025), який готується до другого читання. Дискусія за участі народних депутатів, керівництва Мінагрополітики та експертів відбулася 17 серпня 2023 року на базі підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі під головуванням Артема Чорноморова.

Проект спрямований на визначення спеціальних механізмів державної підтримки сфери сільського господарства в умовах воєнного стану. Так, ураховуючи неспроможність в умовах повномасштабного вторгнення російських окупантів покривати додаткові видатки власними бюджетними надходженнями, основним джерелом наповнення можливих програм виступають кошти міжнародних фінансових установ, урядів та інших організацій.

Однак для належної зацікавленості іноземних партнерів види закладених у проекті норм підтримки мають спрямовуватися на довгострокові та капітальні інвестиції, які посилять світову продовольчу безпеку, наголошується в офіційному повідомленні прес-служби Апарату Верховної Ради.

Тим часом сільгоспвиробники, переробні підприємства та експортери української агропродукції сподіваються, що ухвалення проекту в другому читанні та в цілому надасть законодавче підґрунтя, зокрема, для покращення аграрної логістики, залучення грантових коштів у розширення рухомого складу (вагони, причепи тощо). Що сприятиме розбудові альтернативних «зерновому коридору» експортних маршрутів, критично необхідних для економіки нашої країни.

До речі, однією з норм законопроекту пропонується визначати грант у сільському господарстві — як цільові фінансові ресурси, що надаються донором (іноземною державою, міжнародною організацією, донорською установою) на безповоротній основі для підтримки певної галузі сільського господарства в рамках світової продовольчої безпеки та спрямовуються на реалізацію програм та заходів, визначених між донором та Кабінетом Міністрів України, за поданням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну аграрну політику, політику у сфері сільського господарства, в порядку визначеному Бюджетним кодексом України.

А оброблення інформації та електронної взаємодії між фізичними та юридичними особами, державними органами, органами місцевого самоврядування, центрами надання адміністративних послуг з метою реалізації державної аграрної політики, зокрема, в частині надання державної підтримки та грантів виробникам сільськогосподарської продукції, передбачається через Державний аграрний реєстр.

Тимчасово, у період дії воєнного стану, гранти у сільському господарстві можуть виділятися для придбання спеціалізованих машин, механізмів та обладнання, зерновозів (у тому числі зерновозів-само-скидів), причепів-зерновозів, а також контейнерів для перевезення зернових.

У прикінцевих та перехідних положеннях законопроекту передбачається доручити Кабінету Міністрів України протягом місяця розробити та внести зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України в частині:

- права перетину державного кордону під час дії воєнного стану працівникам сільськогосподарських та суміжних підприємств у разі відрядження за кордон для встановлення логістичних маршрутів та налагодження збуту української продукції;

- права перетину державного кордону на одному транспортному засобі одночасно одного водія та одного експедитора або працівника підприємства...

А також пропонується звернутися до Організації Об’єднаних Націй в частині організації експортних маршрутів у рамках світової продовольчої безпеки.

Фото з відкритих джерел.