Зараз важливо детально фіксувати всі злочини, бо Україна розраховує отримати репарації від рф, зокрема й на відновлення культурної спадщини. За всі ці дії росія має відповідати, і виключення з ЮНЕСКО – це один із дієвих важелів, — наголосила заступниця голови парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

«Об’єкти культури – це не лише пам’ятники, а й бібліотека, клуб. Росіяни нищать усе, і нам зараз важливо детально фіксувати руйнування та пошкодження. Після закінчення війни ці злочини мають бути в загальній справі або розглядалися в Міжнародному кримінальному суді, адже є Гаазька конвенція 1954 року, яка саме додатково захищає об’єкти культури», — зазначила парламентарій.

Вона також додала, що як голова комітету ПАРЄ з питань культури, науки, освіти та медіа готує резолюцію про знищення культурної ідентичності під час війни.

«Більша частина резолюції буде присвячена Україні. У вересні я хочу провести слухання разом з експертами, які спеціалізуються по Криму, та обговорити дії росії на окупованому півострові, зокрема на території Херсонеса Таврійського, де прокладалися доріжки, здійснювалися розкопки. Коли будувався Керченський міст, робили трасу «Таврида», і проклали її через старовинний мусульманський цвинтар. рф зробила це навмисне, щоби покарати у такий спосіб кримських татар, які виступають проти окупації», - сказала народна депутатка.

Вона також зауважила, що ще один приклад варварської поведінки окупантів стосується так званого ремонту Бахчисарайського палацу. У будівлі робили ремонт даху, не дотримуючись духу епохи, а використовували пластик.

«Усім цим керує Російська академія наук, а розкопками у Криму керує Ермітаж. Тому ми домагатимемося, щоб санкції та токсичність переносилися і на РАН, і на Ермітаж, бо деякі країни досі роблять спільні проєкти й виставки з із цим музеєм і стають співучасниками злочинів. Працівники Ермітажу все прекрасно розуміють, адже вони все самі документують та знімають, навіть коли вивозять артефакти до Москви. Усі ці відео нами фіксуються. Ми документуємо, як відбуваються незаконні розкопки», — наголосила Євгенія Кравчук.

Крім того, вона нагадала, що Україна неодноразово закликала виключити рф із ЮНЕСКО, а зараз, після останньої масованої атаки, коли постраждав історичний центр Одеси, підготовлено звернення про виключення росії з цієї організації.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України