Це чергова вистава, яку росія організовує для свого електорату і для кремлівського диктатора, — заявив член парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін.

«Найближчі до нас територіально та ідеологічно партнери – країни Балтії та Польща – займають сталу активну позицію в адвокації на міжнародній арені невизнання будь-яких ініціатив божевільного російського псевдоцаря. Безумовно, ніхто з тих держав, з якими Україна має нормальні відносини, це не визнаватиме. Загалом організація псевдовиборів – це вистава, організована навіть не для внутрішнього російського електорату, а для кремлівського диктатора та їхніх еліт»,— зазначив парламентарій.

На його думку, нинішня ситуація нагадує події минулого року, коли росіяни казали про те, що в Херсоні рф назавжди, але пізніше наші воїни вигнали окупантів і повернули місто під контроль України.

«Слід визнати, що зараз рашисти доволі агресивно поводяться на захоплених територіях, фактично позбавляючи наших громадян будь-яких соціальних послуг, якщо люди відмовляються отримувати російські паспорти. Організація цих псевдовиборів має також на меті обхід територій, місць проживання людей і, можливо, це якийсь план, щоб отримати максимальну інформацію про кількість населення напередодні ще одних псевдовиборів, які на Московії відбудуться у березні 2024 року, коли путін буде переобирати сам себе», — вважає політик.

Він підкреслив, що на захоплених росіянами територіях місцеве населення, яке очікує на деокупацію, а також еліти, які не мають патріотичних поглядів, намагаються відсидітися в тиші й не брати участь у так званих російських «виборах».

«Люди не хочуть потрапити під заборони та санкції, зокрема не хочуть нести відповідальність після того, як територія буде деокупована. Тому окупантам доводиться завозити своїх парашутистів-гауляйтерів із росії, що ми вже бачили у так званих «ДНР» і «ЛНР» із 2014 року, де переважна більшість очільників є вихідцями з російських регіонів.

Зрозуміло, що всі ці процеси режисують політтехнологи з Москви», - сказав народний депутат.

Водночас, на його думку, сьогодні зберігається певна ймовірність, що псевдовибори на окупованих територіях можуть і не відбутися.

«Єдиною причиною цього буде інтенсифікація наших контрнаступальних дій на півдні країни. Ми бачимо, що день за днем ЗСУ «вигризають» по клаптику, по населеному пункту на Запорізькому напрямку. Так само відбувається формування плацдармів у Херсонській області. Якщо наступ буде активнішим, то росіяни можуть усе скасувати й аргументувати це начебто «турботою» про наших громадян. Хоча насправді вони використовують українців як живий щит, причому ризики для мирних людей провокує саме російська сторона», — підсумував Віталій Безгін.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України