Головував на засіданні Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Бабак С.В. На засіданні були присутні народні депутати України – члени Комітету: Колебошин С.В., Піпа Н.Р., Воронов В.А., Гришина Ю.М., Грищук Р.П., Лис О.Г., Кириленко І.Г., Колюх В.В., Павленко Р.М.    

        Також взяли участь у засіданні заступники  Міністра освіти і науки України Сташків А.Б, Винницький М.І., Курбатов  Д.І., Голова Державної служби якості освіти України Гурак Р.В.,  директорка Українського центру оцінювання якості освіти  Вакуленко Т.С., Радник - уповноважена Президента України з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту Будник О.О, представники Міністерства цифрової трансформації України.

        Під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій були розглянуті питання:

1. Про внесення до порівняльної таблиці проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про повну загальну середню освіту" щодо обов’язкових результатів навчання № 9046 від 22.02.2023 (друге читання) додаткових пропозицій народних депутатів України – членів Комітету.

Заслухавши  інформацію Голови Комітету С.Бабака, заступника голови Комітету Колебошина С.В.,  заступника Міністра освіти і науки України Сташківа А.Б. та директорки Українського центру оцінювання якості освіти Вакуленко Т.С.,  ухвалено Рішення Комітету  про затвердження додаткових пропозицій народних депутатів  України – членів Комітету та внесення їх до порівняльної таблиці проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про повну загальну середню освіту" щодо обов’язкових результатів навчання № 9046 від 22.02.2023 (друге читання).

2.  Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про повну загальну середню освіту" щодо обов’язкових результатів навчання № 9046 від 22.02.2023 (друге читання).

Заслухавши  інформацію Голови Комітету С.Бабака, заступника голови Комітету Колебошина С.В., заступника Міністра освіти і науки України Сташківа А.Б. та директорки Українського центру оцінювання якості освіти Вакуленко Т.С.,  ухвалено висновок Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій: рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України "Про повну загальну середню освіту" щодо обов’язкових результатів навчання № 9046 від 22.02.2023 (друге читання) прийняти в другому читанні та в цілому.

 3.  Про проект Закону про державну ветеранську патронатну службу   № 9423 від 27.06.2023 (н.д. Третьякова Г.М. та інші).

Заслухавши інформацію заступника голови Комітету-народного депутата України Колебошина С.В. та заступника Міністра освіти і науки України Винницького М. І., Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій  ухвалив висновок: рекомендувати Верховній Раді України  проект Закону про державну ветеранську патронатну службу  (реєстр. № 9423 від 27.06.2023) за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу.

         4. Про проект Постанови про затвердження переліку завдань та проектів Національної програми інформатизації на 2023 рік № 9523 від 24.07.2023 (КМУ).

        Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань науки та інновацій Колюха В.В.,  Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій  ухвалив висновок: рекомендувати Верховній Раді України проект Постанови про затвердження переліку завдань та проектів Національної програми інформатизації на 2023 рік  (реєстр. № 9523 від 24.07.2023 (КМУ) за результатами розгляду прийняти за основу.

 5. Щодо державного інвестиційного проекту «Будівництво Міжнародного центру зустрічі студентської молоді України та Республіки Польща».

 Народні депутати – члени Комітету відзначили  важливість проекту в контексті інтеграції України до європейського  освітнього та дослідницького простору, її соціально-культурного, економічного та інтелектуального розвитку, формування позитивного іміджу України у світі.

Заслухавши інформацію  Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій С. Бабака, ректора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника І. Цепенди, виступи Голови Державної служби якості освіти Р.Гурака,  Радниці - уповноваженої Президента України з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту Будник О.О. та інших учасників засідання щодо державного інвестиційного проекту «Будівництво Міжнародного  центру зустрічі студентської молоді України та Республіки Польща», враховуючи важливість цього проекту для інтеграції України в європейський освітній та науковий простір, соціально-економічного, культурного та інтелектуального розвитку нашої держави, Комітет з питань освіти, науки та інновацій вирішив:

 1. Підтримати ініціативу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника щодо створення Міжнародного центру зустрічі  студентської молоді України та Республіки Польща.

 2. Звернутися   до    Кабінету   Міністрів   України   щодо    передбачення  в Державному бюджеті України на 2024 рік  коштів  на   завершення   державного  інвестиційного   проекту   «Будівництво  Міжнародного  центру   зустрічі студентської молоді України та Республіки Польща»  у розмірі 70 000 тис. грн.

3. Контроль за виконанням цього Рішення покласти на  голову Комітету з питань освіти, науки та інновацій, народного депутата України С. Бабака.

 6. Про  створення   Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника».

Народні депутати України-члени Комітету відзначили, що зазначений проект є актуальним і важливим у контексті післявоєнного відновлення  країни, в якому особливого значення набуває  використання науки та інновацій як драйвера економічного розвитку, органічного входження вітчизняної освіти і науки у європейський освітній та дослідницький простір.

Заслухавши інформацію  Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій С. Бабака, ректора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника І. Цепенди, виступи Голови Державної служби якості освіти Р.Гурака,  Радника - уповноваженого Президента України з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту Будник О.О. та інших учасників засідання щодо  створення  Міжнародного наукового центру «Обсерваторія», враховуючи актуальність  та важливість  зазначеного інвестиційного проекту  для післявоєнного  відновлення та соціально-економічного розвитку країни, інтеграції освіти і науки України в європейський освітній  та дослідницький простір, Комітет з питань освіти, науки та інновацій вирішив:

1. Підтримати ініціативу створення Міжнародного наукового центру «Обсерваторія»  Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

2. Звернутися   до    Кабінету   Міністрів   України  щодо   передбачення  в Державному бюджеті України на 2024 рік коштів для забезпечення реалізації проекту    “Міжнародний   науковий    центр    «Обсерваторія»  (г. Піп Іван Чорногірський) - платформа розбудови екологічної інфраструктури транскордонного Карпатського регіону», зокрема 36 448 616,40 грн. для завершення будівництва Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» на горі Піп Іван та 4 500 000,00 грн. для придбання станції оптико-електронних спостережень.

3. Контроль за виконанням цього Рішення покласти на  голову Комітету з питань освіти, науки та інновацій, народного депутата України С. Бабака. 

7. Різне

Народні депутати – члени Комітету Лис О. Г. та Гришина Ю.М. виступили з ініціативою заслухати на черговому  засіданні Комітету інформацію Міністерства освіти і науки України щодо Проєкту нового переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої та фахової передвищої освіти.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України