Подібні розмови мають лише одну мету – адвокатувати позицію рф.

Про це заявив народний депутат, член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

«російська федерація зараз розуміє, що нічого з Україною зробити не може зробити, тому агресору необхідно отримати передишку, щоб накопичити сили, провести додаткові мобілізаційні заходи. росія веде інформаційно-психологічну війну, гібридну війну. Агресор використовує будь-які можливості, канали впливу, зокрема агентів, які висловлюють у публічному просторі провокаційні заяви. Я не хочу сказати, що керівник секретаріату апарату голови НАТО Стіан Єнссен – це агент впливу рф, але коли такі розмови кимось ініціюються, то вони мимоволі починають десь циркулювати», - наголосив політик.

За його словами, москва зараз зацікавлена в тому, щоб закріпити статус-кво, і якщо проаналізувати висловлювання і союзників росії та спікерів путінського режиму, то можна помітити, що вони всі говорять про необхідність сідати за стіл переговорів, домовлятися, тому що війна, жертви, втрати.

«Нам треба робити своє, і нашу позицію чітко озвучив Президент України Володимир Зеленський. Вона підтримується безпрецедентною кількістю громадян України – 80-90%. Ми маємо звільнити всі окуповані території, і жодних територіальних поступок точно бути не може. Вони не є прийнятними ні для влади, ні для суспільства», - підкреслив парламентарій.

На його думку, з точки зору міжнародного права будь-які розмови впираються в рішення Генасамблеї НАТО і рішення урядів наших партнерів, що територіальна цілісність України в межах міжнародно визнаних кордонів не ставиться під сумнів.

«Сьогодні орієнтуватися треба на офіційну позицію спікерів, урядів, очільників держав наших союзників. Усі вони кажуть одне і те саме: жодної втоми від допомоги Україні немає, Україна отримуватиме стільки допомоги, скільки необхідно для деокупації всіх тимчасово окупованих територій. Закулісні розмови лунають фоном уже півтора року, проте не думаю, що вони призведуть до консолідованих зусиль усіх наших партнерів щодо змушування України до перемовин. Україна нині є рівноправним і повноцінним суб’єктом, що може самостійно висловити свою точку зору, яку приймають, а не скеровують партнери», - сказав народний депутат.

Він додав, що українська влада робить те, що відповідає інтересам громадян держави, які хочуть деокупації всієї території, хочуть повернення Криму, Донецької та Луганської областей. У цій ситуації територіальні поступки є неприйнятними, так само як і заморожування війни.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України