Потрібно багато грошей і ресурсів, щоб відновити інфраструктуру та збудувати так звані саркофаги на підстанціях «Укренерго», «Укргідроенерго».

Про це сказав народний депутат, член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк.

«Ідеться про величезні кошти на відновлення. Нині фінансова складова ринку електроенергії частково оздоровлюється за рахунок підняття тарифів на електроенергію. Це дає змогу двом нашим державним компаніям «Енергоатому» й «Укргідроенерго» частково покривати недоотримання прибутку або збитки. Підвищення тарифів повністю не компенсує того дефіциту ресурсів, але ми розуміємо, що українці сьогодні донатять на дрони, військову амуніцію, на нашу перемогу», - зазначив парламентарій.

Він додав, що, на жаль, у нинішніх умовах українці не стають багатшими, адже через війну багато людей втратило роботу.

«Багато українців зараз проживають у тимчасових помешканнях як ВПО й не мають власного житла. Люди не всі мають можливість сплачувати послуги за високим тарифом. Тому, найімовірніше, до кінця року тарифи на електроенергію та інші енергоресурси зростати не будуть. Є донорські кошти наших партнерів, за які відбувається відбудова енергооб?єктів. Сподіватимемося, що нам цього буде достатньо, щоб покривати всі витрати, що стоять перед енергосектором», - сказав політик.

Він також наголосив, що у випадку поновлення рашистами обстрілів нашої енергосистеми, питання стосуватиметься не стільки коштів, скільки можливості швидко ліквідовувати наслідки ударів.

«Ми бачимо, що станом на сьогодні енергетики ще лагодять інфраструктуру, яка була пошкоджена взимку, нині будуються захисні споруди. Питання не стільки в наявності ресурсу на відновлення, скільки в тому, чи будуть спроможності швидко це зробити. Дорогоцінного обладнання дуже мало, зокрема високопотужних трансформаторів, яких у світі не так багато виготовляється, і ми стоїмо в черзі за цим обладнанням», - повідомив народний депутат.

За його словами, і Міністерство енергетики, і Укренерго замовляли ці трансформатори. Частина з них уже доставлена в Україну, частина монтується, частину ще очікуємо восени-взимку.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України