У межах робочого візиту до Королівства Швеція Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Прем’єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном.

Глава Української держави подякував очільнику шведського уряду та всьому народу Швеції за життєво важливу підтримку України й наших громадян.

Володимир Зеленський зустрівся з головою шведського уряду.

Володимир Зеленський також подякував за співчуття, висловлені Ульфом Крістерссоном у зв’язку з російським ракетним ударом по місту Чернігову, внаслідок якого загинуло семеро українців та близько 90 зазнали поранень.

«Ми маємо справу з такими підлими російськими терористичними ударами, на жаль, у щоденному режимі. Щодня, поки триває ця злочинна агресія. Єдиний спосіб її припинити – вигнати російських окупантів із нашої землі. Фізично перемогти Росію на полі бою. Нічого іншого в Кремлі, на жаль, не зрозуміють», – заявив Президент України під час зустрічі з представниками ЗМІ за результатами переговорів із Прем’єр-міністром Швеції.

За його словами, під час переговорів сторони деталізували домовленість щодо спільного виробництва шведської бойової машини піхоти CV90 в Україні.

«Наші воїни дуже хвалять СV90 та вдячні не лише за те, що завдяки цим машинам хлопці рухаються вперед, а й за те, що CV90 допомагають рятувати, захищати життя наших бійців. Життя – це найцінніше», – зазначив Володимир Зеленський.

«Це приклад того, що безпекова співпраця, співпраця у виробництві повністю відображатиме єдність наших цінностей. І ми зробимо все можливе, щоб перша вироблена в Україні CV90 зʼявилася якомога швидше», – додав він.

Глава Української держави також подякував Ульфу Крістерссону за те, що, згідно з домовленостями, українські воїни почали навчання на артилерійських системах Archer.

Крім того, українські пілоти почали тестові випробування на шведських винищувачах Gripen. Тривають переговори щодо можливості отримання Україною цих літаків.

У контексті підготовки нового, 13-го пакету шведської військової допомоги Україні Володимир Зеленський окремо відзначив надання українській армії боєприпасів для ППО, бойових машин, запчастин для бронетехніки, обладнання для розмінування.

За словами Президента, Швеція також приєдналася до реалізації Формули миру, зокрема пунктів щодо відновлення радіаційної безпеки, відновлення справедливості, екологічної безпеки та щодо гуманітарного розмінування. І сьогодні обговорювалися питання збільшення ролі Швеції в реалізації Формули миру та наближенні Глобального саміту миру.

Також, як повідомив Глава держави, у межах Спільної декларації щодо безпекових гарантій для України в суботу відбудеться обговорення роботи над українсько-шведським двостороннім документом.

Крім того, Володимир Зеленський обговорив із Прем’єр-міністром Швеції прискорення постачання шведського високотехнологічного насосного обладнання для забезпечення питною водою десятків українських міст, які потерпають від її нестачі після руйнування Росією дамби на Каховській ГЕС.

Президент України високо оцінив нещодавнє ухвалення урядом Швеції кількарічної Стратегії щодо співпраці у сфері відбудови та реформ в Україні, яка передбачає залучення приватного капіталу для відновлення.

«Швеція буде з нами у повоєнній трансформації – я дякую за це. Ми також обговорили можливість патронату над українськими регіонами й галузями, які потребують відновлення після російських ударів», – повідомив Володимир Зеленський.

Заява про наміри між Президентом України та Прем'єр-міністром Швеції про посилене співробітництво щодо платформи CV90

Триваюча підтримка Заходом України є вирішальною для боротьби України за свою свободу та свободу всієї Європи.

Після 18 місяців війни у Європі ми дійшли висновку, що сучасні й маневрені наземні бойові системи мають ключове значення для відсічі та перемоги над агресором. Одним із головних елементів як оборонних, так і наступальних операцій на полі бою є мобільність, вогнева потужність, надійність та захист екіпажу сучасної гусеничної бойової машини піхоти (БМП).

У межах своїх довготривалих зобов’язань щодо підтримки України Швеція безкоштовно передала бойові машини піхоти (БМП) Combat Vehicle 90 (CV90) у солідарності з Україною в її боротьбі за суверенітет і свободу. Швеція також підтримала й надалі підтримуватиме Україну навчанням, запасними частинами та технічним обслуговуванням цих машин.

Визнаючи, що CV90 є високоефективною та сучасною бойовою машиною, Україна та Швеція переконані, що подальше співробітництво щодо платформи CV90 буде взаємовигідним.

Таким чином, ця Заява про наміри свідчить про прагнення України та Швеції посилити співробітництво щодо виробництва, експлуатації, підготовки операторів та обслуговування платформи CV90.

Україна та Швеція поділяють переконання, що більш тісне співробітництво сприятиме формуванню компетенцій і подальшому розвитку західних платформ. Це також відкриє можливості для подальшого й більш тісного співробітництва  у майбутньому.

Цю Заяву про наміри слід також розглядати у світлі угод між Україною та Швецією щодо захисту інформації з обмеженим доступом та про підтримку у здійсненні оборонних закупівель, підписаних двома сторонами під час саміту НАТО у Вільнюсі 12 липня, які символізують довготривале зобов’язання Швеції щодо підтримки України в більш широкому контексті.

Цією Заявою про наміри Швеція вкотре підтверджує своє зобов’язання продовжити свою потужну підтримку України стільки, скільки це буде потрібно.

Ця Заява про наміри підписана у двох примірниках.

Президент України Володимир Зеленський

Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон

Вчинено у Харпсунді 19 серпня 2023 року

Разом із партнерами працюємо над посиленням українських можливостей у небі – Президент у Швеції

Україна разом із партнерами працює над тим, щоб здобути перевагу над російськими загарбниками не лише на землі, а й у небі.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками ЗМІ за результатами переговорів із Прем’єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном.

«Важливо, що ми зробили потужні кроки. Важливо, що за кілька тижнів відбуватимуться відповідні дії, які, я дуже вірю, відкриють можливість отримання у майбутньому відповідних літаків. Завтра й післязавтра в мене будуть переговори з іще кількома державами, і я впевнений, що ми разом із партнерами досягнемо відповідного результату в небі, щоб у росіян не було цієї переваги», – розповів Глава держави.

Він зазначив, що українській армії необхідно контролювати небо для забезпечення подальшого просування військ і звільнення окупованих Росією територій.

«Ми на своїй землі. Ми точно знаємо, заради чого ми б’ємося, і точно знаємо, що ми переможемо. Сьогодні на землі наші військові роблять можливе й неможливе, і на багатьох складних напрямках ми бачимо, як ідемо вперед, а Росія відступає. А там, де не відступає, втрачає тисячі», – констатував Президент.

Водночас він зауважив, що попри просування на землі сили оборони України поки що не мають переваги над російськими військами в небі, бо не забезпечені сучасними літаками. Посилити українські позиції в небі, на думку Глави держави, можуть шведські літаки Saab JAS 39 Gripen.

Володимир Зеленський також зазначив, що Україна потребує більше бойових машин піхоти, тож домовленість щодо виробництва CV90 в нашій країні – важливий крок, який збереже людей та заощадить час на ремонт.

«Це війна: щось ламається й треба ремонтувати. Ремонтувати в інших державах, не на території України. Це дуже складно. Ти втрачаєш час і втрачаєш ініціативу на полі бою. І, що найголовніше, втрачаєш людей. Тому сьогоднішній крок – це потужний крок уперед», – резюмував Президент і додав, що зараз необхідна швидка технічна реалізація досягнутих домовленостей.

Відбулася аудієнція Президента й першої леді України у королівського подружжя Швеції

У межах візиту до Королівства Швеція Президент України Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська зустрілися з Королем Швеції Карлом XVI Густавом та Королевою Швеції Сільвією.

Глава Української держави висловив подяку Швеції за всебічну підтримку України в боротьбі за незалежність і територіальну цілісність.

«Високо цінуємо потужну допомогу Швеції за всіма можливими напрямами. Це вагомий внесок у боротьбу українців за свободу та європейське майбутнє», – наголосив Володимир Зеленський.

Президент України відзначив підтримку з боку Швеції українських громадян, які були змушені шукати тимчасовий прихисток у цій країні, рятуючись від російської агресії. Окремо Глава Української держави подякував Їх Королівським Величностям та королівській родині Швеції за велику увагу до потреб цих людей.

Володимир та Олена Зеленські також розповіли про наслідки розв’язаної РФ агресивної війни й окремо подякували за гуманітарну допомогу шведської сторони постраждалим в Україні.

Президент України провів зустріч зі Спікером парламенту Швеції та лідерами парламентських партій

У межах візиту до Швеції Президент України Володимир Зеленський провів зустріч зі Спікером Риксдагу (парламенту) Королівства Швеція Андреасом Норленом і лідерами політичних партій, представлених у найвищому законодавчому органі цієї країни.

Глава держави подякував шведським парламентарям за солідарність з Україною в боротьбі з російською агресією та підтримку всіх важливих рішень щодо надання допомоги нашій країні.

«Особливо вдячні Швеції за потужну оборонну допомогу, яка значно зміцнила сили оборони України й захист українського неба. Розраховую на розширення співпраці наших країн на цьому напрямі», – зазначив Володимир Зеленський.

Під час зустрічі окрему увагу було приділено реалізації Української формули миру. Президент подякував за підтримку з боку Риксдагу його пропозицій щодо встановлення сталого та справедливого миру. Глава держави відзначив важливість практичного залучення Швеції до реалізації пунктів Формули щодо забезпечення радіаційної, ядерної та екологічної безпеки.

Сторони також обговорили кроки з наближення України до ЄС. Володимир Зеленський подякував Риксдагу за вагому підтримку на цьому шляху під час головування Швеції в Раді ЄС у першому півріччі 2023 року.

Президент висловив окрему подяку парламенту Швеції за участь у міжнародних зусиллях із деокупації Криму.

Крок за кроком наближаємося до того, щоб шведські літаки «Гріпен» з’явилися в нашому небі

Звернення Президента України 20 серпня 2023 року

Дорогі українці, українки!

Сьогодні весь день працюємо у Швеції, зараз завершуємо день у Стокгольмі. Зброя для наших воїнів – це головне. Є результати, і це дуже потрібні результати.

Броньована техніка – СV90, класні машини. Саме те, що потрібно на фронті. Не лише постачання від партнерів – хоча і його прискорюємо, – але й виробництво в Україні. Наше виробництво. Нове виробництво. Є домовленість зі Швецією про виготовлення СV90 в нашій державі. Все потужне, що служить нам зараз, ми маємо локалізувати та виробляти. Так і зробимо.

Друге – це «арчери» для наших артилеристів. Уже триває навчання наших хлопців у Швеції. Потужна система, потрібна система. Працюємо, щоб їх було більше в Україні.

Третє – сучасна авіація. Дуже-дуже стараємося збільшити можливості військової авіації. Це одне із найскладніших завдань, але я впевнений: ми його виконаємо. Зараз маємо проривний результат щодо «гріпенів» – класних, сучасних шведських бойових літаків. Наші воїни вже починають тестувати їх. І ми крок за кроком, перемовини за перемовинами наближаємося до того, щоб «гріпени» з’явились у нашому небі. Сьогодні говорив, зокрема, про це із паном Премʼєр-міністром Швеції, із представниками шведських парламентських партій. Дякую за розуміння наших потреб! Працюємо над початком етапу з тренуванням наших хлопців на «гріпенах». Деталі ми обговоримо.

Була сьогодні хороша й змістовна аудієнція в Короля Швеції Карла XVI Густава та Королеви Сільвії – був у них разом з Оленою. Вдячний за підтримку України й наших людей, вдячний за розуміння того, через що доводиться проходити українцям зараз.

Сьогодні різні лідери, представники держав, міжнародних організацій засудили черговий надзвичайно підлий російський удар по Україні, по нашому Чернігову. Я вдячний кожному й кожній у світі, хто сьогодні висловив співчуття Україні, нашому народу.

На жаль, семеро людей загинули в Чернігові від російської ракети, серед них дівчинка, її звали Софія, шість років їй було... Мої співчуття рідним! Поранених і травмованих – 144, і серед них 15 дітей. Ракета просто по центру міста. І це – у свято Преображення Господнього, православне свято.

Рятувальну операцію проводили загалом 140 людей. Медики, «екстренка», військові, місцева влада – всі допомагали. Дякую кожному й кожній, хто рятував життя дітям, дорослим – усім.

І особливо відзначу фельдшерів «екстренки» Людмилу Копиш та Вячеслава Прохоренка, працівників ДСНС Сергія Костенка, Владислава Соколенка, Юрія Овруцького, Валерія Моргацького, Олексія Марченка та Віктора Довженка, а також поліцейських Андрій Вовка та Андрій Зеляка. Вдячний усім вам!

Я впевнений: наші воїни дадуть відповідь Росії на цей теракт. Відчутну відповідь.

Слава всім, хто захищає нашу державу й наших людей!

Слава Україні!

Олена Зеленська у Швеції: У нас не лише спільні кольори, а й спільні принципи

Перша леді України Олена Зеленська разом із Президентом Володимиром Зеленським здійснили візит до Королівства Швеція.

Дружина Глави держави відвідала Aleris Rehab Station – центр реабілітації високого рівня у структурі медичної допомоги країни. Реабілітація тут базується на комплексних медичних, психосоціальних, оздоровчих і технічних заходах. Мета полягає в тому, щоб учасники змогли відновити чи зберегти активну роль у суспільстві.

У центрі вже отримали допомогу 36 військовослужбовців Збройних Сил України. Перша леді подякувала шведським медикам за допомогу українцям.

«Відновити поранених, щоб вони почувалися впевнено й повноцінно в суспільстві, – це саме те, чого ми хочемо для українців і в нашій країні», – сказала вона.

Олена Зеленська також провела зустріч із міністеркою охорони здоров’я Швеції Акко Анкарберг Йоханссон.

«Рада відзначити, що міністри охорони здоров’я України та Швеції перебувають у тісному особистому контакті. Зараз є дедалі більша потреба в протезуванні, а також у реабілітаційних послугах із фокусом на відновленні фізичної функціональності – наскільки це можливо, у психічній та психологічній реабілітації українців. І в цьому нам не обійтися без підтримки партнерів», – зазначила перша леді.

Вона наголосила, що для налагодження плідної співпраці й координації зусиль між міністерствами охорони здоров’я різних країн світу Україна ініціює створення програми міжнародного медичного партнерства під патронатом Саміту перших леді та джентльменів, який відбудеться 6 вересня в Києві.

«Для України це означатиме обмін досвідом у лікуванні, реабілітації, протезуванні наших поранених людей. Наші заклади отримають цільове міжнародне підсилення, а іноземні фахівці – можливість запозичити досвід роботи своїх українських колег у надзвичайних ситуаціях. Це потрібно не тільки нам: сучасний світ – єдиний організм, тож лікувати, рятувати, підтримувати його можна тільки спільно», – переконана Олена Зеленська.

Вона запропонувала розглянути можливість налагодження безпосередньої співпраці між Aleris Rehab Station та Українським державним медико-соціальним центром ветеранів війни (Київська область).

Крім того, перша леді зустрілася з Королем Швеції Карлом XVI Густавом і Королевою Сільвією. Вона подякувала за принципову й послідовну підтримку України. Королівська родина уважно стежить за розвитком ситуації в нашій країні. Зокрема, після звільнення с. Зміївка (колишнє шведське поселення Гаммальсвенскбю в Бериславському районі Херсонської області) від російської окупації Їх Величності Король і Королева Швеції зробили пожертву з особистих заощаджень на швидке відновлення пошкодженої інфраструктури цього населеного пункту.

«Упевнена, що в України та Швеції невипадково однакові кольори державних прапорів. Наші народи мають не лише спільні сторінки славної історії, а й спільні принципи, головний із яких: людське життя безцінне, якість його пріоритетна», – сказала Олена Зеленська.

Під час зустрічі з дружиною Прем’єр-міністра Швеції Біргіттою Ед перша леді України подякувала за послідовну підтримку нашої країни, зокрема за надання прихистку від війни понад 50 тис. українців і прийом на лікування 85 цивільних і військових із мінно-вибуховими травмами та онкологією.

Біргітта Ед – бізнес-леді, громадська активістка та пасторка місцевої лютеранської громади.

«На превеликий жаль, війна триває, наші люди страждають щодня і щодня потребують допомоги. Торік я створила доброчинну фундацію, мета якої – допомога українцям, відновлення людського капіталу України. Ми працюємо в трьох основних напрямах: освіта, медицина та гуманітарна допомога, – розповіла Олена Зеленська. – Моя фундація має амбітну мету: кожна людина в Україні повинна почуватися фізично й ментально здоровою, захищеною, мати змогу реалізувати своє право на освіту й будувати майбутнє у своїй рідній країні».

Офіційне інтернет-представництво Президента України