«Безумовно, є певні сталі місця, в яких завжди проводили церемонії нагородження — Канівська гора чи музей Шевченка, але, зважаючи передусім на безпекові питання, ми організували вручення тут, у Бородянці», — зазначив голова Шевченківського комітету Євген Нищук, додавши, що хоч вшанування відбувається аскетично, проте в чині.

З безпекових причин також трималися в таємниці й час вручення та місце події. Утім, як на мене, місце аж ніяк не випадкове, адже саме деокупація Київщини дала тверду впевненість нам усім у тому, що вистоїмо, як той майоліковий півник на шафці в Бородянці. І обов’язково переможемо.

До речі, сцена, де достойники отримували свої нагороди, була оформлена в камуфляжні тони, там також лежала маскувальна сітка. Вона одразу після церемонії поїде на фронт нашим оборонцям.

Відкриваючи церемонію вручення Шевченківських нагород, Євген Нищук наголосив, що мав честь боронити з побратимами підступи до Києва, і тоді, наприкінці березня, перебуваючи в Бородянці і дивлячись на розбомблені росіянами будинки та непохитного Тараса, він по-новому зрозумів його формулу «і мертвим і живим, і ненародженим...», яка стала емблемою українського буття. Вона охоплює минуле, теперішнє й майбутнє. «В буттєвості Шевченкового слова переплетено зриме та незриме, фізично явлене й вловлюване тільки радарами душі», — каже Євген Нищук.

Нагороди переможцям премії вручив заступник керівника Офісу Президента Олексій Дніпров. Тож Національну премію України імені Тараса Шевченка 2023 року за книгу поезій «Орден мовчальниць» отримала Катерина Калитко. Також премію отримали учасники гурту «Хорея Козацька» за аудіоальбом «Пісні Української революції». За книгу «Крім «Кобзаря». Антологія української літератури. 1792-1883» у двох частинах премію отримав літературознавець Михайло Назаренко. Також премію вручили журналістові Віталію Портнікову за публіцистичні статті та виступи останніх років. За документальний фільм «Земля блакитна, ніби апельсин» премію отримала режисерка Ірина Цілик.

Переможці отримали Національну премію України імені Тараса Шевченка у розмірі 429 тисяч гривень кожна.

Окрім того, було нагороджено лауреатів Шевченківської премії 2022 року, які через пандемію, а потім широкомасштабне вторгнення не змогли її отримати тоді.

У номінації «Кіномистецтво» премію отримала режисерка Катерина Горностай із повнометражним ігровим фільмом «Стоп-Земля». У номінації «Література» лауреаткою стала Тамара Горіха Зерня з романом «Доця». У номінації «Театральне мистецтво» нагороду отримали Тамара Трунова, Наталка Ворожбит, Юрій Ларіонов, Андрій Ісаєнко та Валерія Ходос за виставу «Погані дороги» Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра.

Лауреатів премії також привітав очільник Київської ОВА Руслан Кравченко.

Як повідомлялося, Національна премія України імені Тараса Шевченка, або Шевченківська премія, — державна нагорода України, заснована у 1961 році. Вручається за вагомий внесок у розвиток культури.

Тим часом Євген Нищук прокоментував «Голосу України» ситуацію, коли лауреатів премії попереднім складом журі не було вчасно оголошено через нібито необхідність додавання нової категорії. Він зазначив, що критерії премії наступного року дещо спростять, проте окрему категорію «За внесок у Перемогу» не надаватимуть, адже усі роботи й так пронизані цим лейтмотивом.

Фото автора.