Про це повідомив Голова Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус в ефірі телемарафону «Єдині новини».

За його словами, борги накопичилися внаслідок затримки компенсації різниці між ринковими тарифами та ціною електроенергії, за якою постачальники мають продавати її для населення.

Різниця в ціні постачальникам має покриватись коштом генеруючих державних компаній «Енергоатом» та «Укргідроенерго» через підприємство «Гарантований покупець». Однак з початку війни державна генерація почала формувати борги перед «Гарантованим покупцем», а той своєю чергою — перед постачальниками.

Андрій Герус пояснив, що серед причин, чому генерація накопичує борги: зупинка Запорізької АЕС, яка складала 40% потужності всієї атомної генерації України; падіння рівня споживання промисловістю, середнім та малим бізнесом. Однак рівень споживання населенням майже не змінився. Відповідно, скоротилися об’єми продажу електроенергії, а в результаті й прибуток «Енергоатому».

За його словами, для розв’язання цієї проблеми Урядом було прийнято рішення про підвищення тарифу на електричну енергію для населення.

«Минуло 2 місяці, як населення сплачує електроенергію за новою ціною, ще зарано робити висновки про покращення ситуації на енергоринку. Перші несприятливі сигнали того, що підвищення тарифів ніяк не вплинуло, були, ми на них відреагували», — зазначив Голова Комітету.

Андрій Герус додав, що 17 серпня було проведено засідання Комітету, де були заслухані позиції компаній. «Енергоатом» заявив, що зможе компенсувати постачальникам різницю у вартості електроенергії, що постачається населенню за механізмом ПСО, починаючи з вересня.

«Учасники засідання дійшли висновку, що ліквідність на нашому енергетичному ринку суттєво покращиться за наступні три місяці. До кінця 2023 року «Енергоатом» погасить заборгованість, що виникла у 2023 році, а це 17 млрд грн, — сказав Голова Комітету, — якщо це відбудеться — тоді ми зможемо сказати, що ми досягли мети і ліквідували боргові піраміди, які виникли на нашому енергетичному ринку. Це конструктивне розв’язання проблеми від «Енергоатому». Я б сказав, що в учасників ринків вселився певний оптимізм, що наша енергосистема за відсутності боргів матиме можливість краще підготуватись до цієї та наступної зими».

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.