Кримська правозахисна група й раніше працювала підпільно. А після вторгнення генпрокуратура росії оголосила нашу організацію небажаною — всі контакти з нами кримінально переслідуються.

Гірше стало й з інформаційним простором. Раніше росія блокувала новинні сайти, радіосигнал. А після вторгнення закрила доступ до соцмереж. Люди, які використовують VPN (програма, яка приховує, хто переглядає вебсторінки. — Ред.), підпадають під інтерес фсб.

путін 4 березня 2022 року ухвалив зміни до кримінального й адміністративного кодексів. Тоді з’явилися нові статті для переслідування мешканців Криму — за дискредитацію російських збройних сил.

Першу таку справу ми зафіксували 11 березня торік — жінка в Сімферополі вийшла до пам’ятника Шевченку з квітами й плакатом «Нет войне». Її оштрафували. Зараз понад 400 таких адміністративних справ — за слогани проти війни.

Парадокс у тому, що в рішеннях так званих судів Криму пишуть: війну називати війною — це порушення законодавства росії. Бо це не війна, а «специальная военная операция». І навіть якщо ви кажете: «Я за мир», суддя це трактує — «ви вважаєте, що десь є війна».

З літа 2022 року за цією статтею почали переслідувати кримчан за українські пісні. Хлопці в Сімферополі після Євробачення співали «Стефанію» й «Червону калину». Їх затримали на 12 діб. Людей штрафували за пісні на кримськотатарських весіллях.

Тривають переслідування за терористичними статтями. Кримських активістів звинувачують в участі в організації «Хізб ут-Тахрір». Українців — у шпигунстві або співпраці з СБУ. Вони отримують 10—12 років в’язниці.

Після початку великої війни з’явився ще один напрям роботи. Були окуповані частини Херсонської та Запорізької областей. Українців викрадали. Багато з них опинилися в окупованому Криму. фсб відкрило в Сімферополі СІЗО № 2, де тримають людей із півдня країни: активістів, волонтерів, журналістів, блогерів. Допомагати їм іще складніше, ніж політичним бранцям. Росія не визнає, що ці люди там. Родичі не можуть навіть підтвердити їх особи для обміну.

Ми зафіксували щонайменше 110 громадян із новоокупованих територій. Ці люди двічі ставали жертвами тортур. Після затримання з них знущалися російські військові та росгвардійці. Потім переправляли до Криму. Там катували кримські ефесбешники, щоб сфабрикувати кримінальні справи. Найпоширеніші звинувачення в міжнародному тероризмі. Їх висувають до всіх волонтерів.

Люди в Криму — потенційні заручники. Під час великого обміну у 2019 році Україна повернула 11 політичних в’язнів. Із них п’ятеро кримчан — Олег Сенцов, Володимир Балух, Олександр Кольченко, Євген Панов, Едем Бекіров. У трьох справах ми надавали допомогу, і це був момент абсолютного щастя — бачити, що ці люди вдома. Але протягом року після цього в Криму затримали 33 людей.

Ми добиваємося, щоб кримських політв’язнів включали у списки на обмін. Та росія відмовляється вести перемовини щодо них — бо вважає Крим своєю територією.

Є люди, які виходять з ув’язнення, відсидівши незаконний термін. Здебільшого у них немає документів. росія свідомо знищує українські паспорти. Це ускладнює повернення до України.

Усі вони мають проблеми зі здоров’ям — вибиті зуби, негаразди з серцем і шлунком, покалічені руки й ноги. Потребують психологічної допомоги.

Родичі політичних в’язнів кремля щорічно можуть отримати виплату 100 тисяч гривень. І разово — після звільнення з полону. А віднедавна держава компенсує витрати на адвокатів, які намагаються захищати у так званих судах, відвідувати в місцях несвободи.

Для правозахисників важливо, щоб був ухвалений законопроект про спрощену процедуру отримання свідоцтв про народження і смерть (законопроект № 9069, зареєстрований 28.02.2023. — Ред.). Це після звільнення Криму полегшить ідентифікацію людей. Зараз отримати ці документи можна тільки через суд. А це дуже складно.


Ольга СКРИПНИК, голова Кримської правозахисної групи.