«Ветеранська політика є одним із пріоритетів нашої держави. Усі ми знаємо, якою ціною дається кожен кілометр звільненої, відвойованої землі. І воїни, ветерани, захисники й захисниці заслуговують на максимальну державну підтримку та суспільну повагу», — наголосив насамперед Спікер Парламенту України.

Він зауважив, що Верховна Рада України бере активну участь у формуванні ветеранської політики. Зокрема, у травні 2023 року народні депутати України прийняли Закон України щодо удосконалення питань оформлення документів та лікування під час дії воєнного стану, а у червні 2023 — зміни, що унормовують тривалість відпусток військовослужбовців під час дії воєнного стану та виплату додаткової винагороди до 100 тисяч гривень.

Окрім того, Руслан Стефанчук повідомив, що у Верховній Раді України зареєстровано законопроект, спрямований на спрощення процедури отримання статусу учасника бойових дій, запровадження Єдиного державного реєстру військовослужбовців та окремого статусу Захисника й Захисниці України.

«У Комітеті соціальної політики та захисту прав ветеранів створено окремий підкомітет із реабілітації ветеранів війни із числа учасників заходів щодо відсічі й стримування збройної агресії рф проти України», — водночас повідомив Голова Верховної Ради України, закликавши ветеранів і ветеранські організації до активної комунікації та співпраці зі згаданим підкомітетом.

Також Спікер Парламенту України зазначив, що необхідно разом готуватися до повоєнного періоду: «Кожен ветеран має чітко знати, що він матиме не лише гідні пільги чи гарантії з боку держави, а насамперед отримає належний механізм переходу від військової служби до цивільного життя».

«Разом ми зможемо створити належні умови для найбільшої цінності — людей, які щодня доводять свою незламність і волю до Перемоги», — наголосив насамкінець Руслан Стефанчук.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото rada.gov.ua.