Днями для мешканців Кривого Рогу запустили першу нитку водогону — це дасть змогу закрити майже на чверть потреби міста у воді. За якістю вона відповідає всім нормам та стандартам.

Вода вже почала надходити з Інгульця. Протягом тижня заповнить спочатку 16-кілометрову трубу, а з неї — відкритий канал довжиною понад десять кілометрів. А після дійде до мешканців міста. Будівництво тривало 76 днів із дня підриву Каховської ГЕС. Про це розповів голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафа Найєм (на знімку другий ліворуч).

«Інші три нитки на ділянці Інгулець—Південне водосховище плануємо запустити до кінця вересня — початку жовтня. Це дасть можливість повністю забезпечити Кривий Ріг водою», — зазначив він.

Загальна протяжність магістрального водогону — 145 кілометрів. Передбачено три ланки: Інгулець—Південне водосховище (Кривий Ріг); Хортиця—Томаківка—Марганець; Марганець—Нікополь—Покров.

«Темпи та масштаб робіт неймовірні. На будівництві цілодобово задіяно більш як півтори сотні одиниць техніки та понад 235 робітників. Це найбільш грандіозний проєкт із водозабезпечення за всі роки незалежності України.

За термінами реалізації йому взагалі немає аналогів. Те, що зазвичай робиться роками, реалізуємо за лічені місяці», — вважає генеральний директор будівельної компанії «Автомагістраль-Південь» Микола Тимофеєв.

«На першому етапі через водогін вода буде подаватись у зрошувальний канал, який очистили від мулу, дерев і чагарників. Далі канал також замінять трубопроводами, і вода з Інгульця почне напряму по-трапляти до водосховища», — кажуть у компанії.

Голова обласної ради Микола Лукашук зазначив, що обласні депутати виділили Кривому Рогу субвенцію на суму сто мільйонів гривень: «Кривий Ріг — це один із потужних промислових центрів області і всієї України, який генерує податки та підтримує економіку держави. Дуже важливо підтримати наших людей, щоб у домівках була вода, а підприємства могли працювати і платити людям заробітну плату».

Він подякував за підтримку народним депутатам України Юрію Корявченкову та Юрію Кісєлю.

Дніпропетровська область.

Фото «Автомагістраль-Південь».