Їх навіть не змодулювали міжнародні фахівці та їхні комп’ютерні програми, коли прораховували, скільки протримається Україна після широкомасштабного вторгнення «другої армії світу». Поза їх увагою залишилася головна зброя, яка вшита в код українців і активізується у буремні, переломні часи. Це обстоювання своєї незалежності, гідності, це волелюбність 
і гостре почуття справедливості, яке переплетено з любов’ю до своєї землі, родини, України. Про особливості національного спротиву, добровольчий рух, українців, які зустріли ворога «за місцем проживання», зірвали бліцкриг російської армії на Київ і продовжують виконувати свою роботу з визволення нашої країни від окупанта «Голос України» запитав у Командувача Силами територіальної оборони ЗСУ генерал-майора Ігоря Танцюри
(на знімку).

— Чи можна порівнювати тереошників з добровольцями, які на початку російсько-української війни в 2014 році пішли захищати Україну від «асвабадітєлей»? Яка роль хлопців з ТрО у виборюванні незалежності держави під час бліцкригу російських загарбників на Київ та зараз, у період визволення української землі від окупантів? Яка в людей була мотивація?  

— У 2014 році про «асвабадітєлєй» ще не йшлося. Звичайно, події на сході України були інспіровані Кремлем, але в форматі «іхтамнєт», прикриваючи спробу розколоти державу сепаратистськими гаслами власної агентури.

Втім, як би там не було, й тоді, й 2022 року десятки тисяч добровольців вирушили на захист України за покликом серця, усвідомлюючи смертельну небезпеку обох стадій неоголошеної війни. І в обох випадках вони зголосилися здебільшого саме в підрозділи територіальної оборони.

Нагадаю, що славетні батальйони «Айдар», «Дніпро» та інші були сформовані саме як батальйони тероборони, адже ця система існувала ще з початку двохтисячних років, нехай формально. Власне, доброволець — це вмотивована людина зі сталими поглядами, патріот своєї держави, отже, не дивно, що умовні портрети добровольців-тероборонців майже однакові й у 2014-му, й у 2022 році. Втім, були і деякі відмінності: якщо, скажімо, кияни-добровольці в 2014 році йшли на захист територіальної цілісності держави, то ті самі кияни після початку повномасштабного нападу опинилися фактично на вістрі атаки їхніх власних домівок. Звісно, це ще більше додало люті та ненависті до ворога.

Після гучного провалу «бліцкригу» росіян Сили ТрО ЗСУ отримали можливість бити ворога далі, поза зонами територіальної відповідальності бригад, і сьогодні підрозділи територіальної оборони дають відсіч окупантам з московії скрізь, де є можливість. І знов-таки це роблять добровольці. 

— Закон України «Про основи національного спротиву», що став підґрунтям для створення територіальної оборони, парламент ухвалив напередодні широкомасштабного вторгнення рф. Як формувалися загони ТрО на початку великої війни?

— У лютому 2022 року Сили територіальної оборони складалися з 28 кадрованих бригад, по одній на кожну область і додаткові бригади у великих містах — Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові. Вони підпорядковувалися обласним військовим комісаріатам та здебільшого були укомплектовані лише командним складом.

Загалом Сили ТрО розгортаються у декілька етапів. Перший — коли штат мирного часу становить 10 тисяч осіб, як це і було на початку лютого 2022 року. Другий — етап особливого періоду, коли штат має 130 тисяч осіб.

Зібрати до лав ТрО таку кількість особового складу потребувало б чимало часу, але загроза територіальній цілісності країни згуртувала українців. Тільки за перші дні війни до ТрО прийшло 90 тисяч осіб! Коли в батальйонах вже формувалися 19-ті й 20-ті роти, то добровольців почали записувати в резерв і повертати додому.

Для підсилення спротиву російській навалі було створено додатково три бригади, зокрема, другу бригаду міста Києва. Саме тоді, коли регулярні війська тримали лінію фронту, бійці ТрО обороняли міста — охороняли стратегічні об’єкти, формували блокпости, виявляли ДРГ. А деякі наші підрозділи допомагали регулярним частинам ЗСУ вести бойові дії проти окупантів.

Саме завдяки спільним зусиллям нам вдалося стримати рашистську навалу в лютому та березні 2022 року і завадити планам захопити нашу столицю — Київ, а в подальшому й стратегічні міста — Харків, Суми, Чернігів.

Зараз підрозділи Сил територіальної оборони ЗСУ боронять українські землі на сході, півночі та півдні. 

— Які завдання, де і в якому статусі виконують загони тероборони? 

Сили територіальної оборони — окремий рід сил ЗСУ. Проте ТрО має свою специфіку, визначену Законом України «Про основи національного спротиву». Нині бойові підрозділи ТрО згідно з цим законом виконують такі завдання: оборона міст та інших населених пунктів, захист громадянського населення під час збройної агресії; захист населення та довкілля у разі надзвичайних ситуацій; участь у підготовці громадян України до національного спротиву; охорона та оборона стратегічних об’єктів, об’єктів інфраструктури та комунікацій, органів державної та місцевої влади; участь у боротьбі з диверсійно-розвідувальними силами та незаконними збройними формуваннями; участь у забезпеченні громадської безпеки і порядку в містах та інших населених пунктах.

Безпосередньо в бойових діях Сили тероборони, як правило, застосовуються як «легка піхота», підпорядкована бригадам Сухопутних військ ЗСУ, маючи легке озброєння та міномети. Зараз до складу Сил ТрО ЗСУ входять механізовані підрозділи, аеророзвідка, мінометні розрахунки, на високому рівні проводиться підготовка саперів.

Кожна бригада, кожен батальйон ТрО ЗСУ мають свої успіхи та перемоги. Буває, що ці перемоги спільні. Адже підрозділи ТрО діють разом із підрозділами ЗСУ. На жаль, є випадки, коли до ТрО ставляться як до «молодшого брата», тому іноді наші хлопці й дівчата не потрапляють в офіційні звіти з фронтів. Але це не означає, що ТрО воює менш інтенсивно чи сміливо.

— Чи проходила подібний шлях у формуванні ТрО ще якась країна? Досвід України в цьому процесі є унікальним? 

— Структури територіальної оборони існують у Великій Британії, Ізраїлі, Фінляндії, Естонії, Литві, Польщі, Швейцарії тощо. Як і українські Сили територіальної оборони, вони, як правило, є складовими збройних сил своїх держав, подібні за організацією та виконують здебільшого схожі функції. Тож не дивно, що такі структури можуть здаватися тотожними у порівнянні. Втім, безпосередня участь Сил ТрО ЗСУ в бойових діях дещо змінила концепцію територіальної оборони України, прийняту за лічені тижні до повномасштабного нападу рф на нашу державу.

Концепція територіальної оборони в поєднанні з концепцією національного спротиву дуже ефективні у випадках, коли країна має обмежені оборонні можливості та невелику професіональну армію, і в разі нападу ворога на захист країни стає організоване населення — адже воювати з озброєним населенням набагато важче, ніж зі збройними силами. Якась умовна маленька європейська держава може мати професійну армію в декілька десятків тисяч, але лише за необхідності кількість захисників зросте до сотень тисяч чи навіть більше. 

У нашій ситуації Сили тероборони згідно з першою редакцією Закону «Про основи національного спротиву» в разі нападу мали стримувати ворога до підходу основних сил ЗСУ. Але дуже швидко виявилось, що підрозділи Сил ТрО ЗСУ здатні на більше, на повноцінну участь у боях за визволення України по всій території. Сили ТрО зробили вагомий внесок в оборону країни і продовжують його нарощувати. Здавалося б, ще зовсім недавно «тереошник» асоціювався з дядьком на блокпосту. Сьогодні воїн Сил ТрО і захищає небо країни, і штурмує ворожі кубла, і трощить зайд дронами… 

— Що особисто для вас означає незалежність нашої держави? Які цінності та сенси вкладаєте ви в це поняття?

Незалежність — це насамперед здобуття свободи в собі, усвідомлення себе як частини держави. За роки, що минули з дня здобуття незалежності України, вже виросло покоління, яке усвідомлює себе не населенням колишньої радянської республіки, а нацією, найвищою цінністю якої є свобода, і яка заслуговує на власну державу. Саме ця нація сказала «досить!» колишній владі під час Революції Гідності. І коли кремлівські орди вже вкотре спробували знов втягнути нас в московське ярмо, саме це покоління разом з усім українським народом стало в перші ряди захисту держави. Власне, незалежність — це найвища цінність нації. Саме за це сьогодні, не шкодуючи власного життя, українці мужньо протистоять російській навалі.

Довідково

Упродовж першого місяця повномасштабного російського вторгнення в Україну до лав Сил територіальної оборони ЗСУ приєдналося понад 110 тисяч українців. Зі зброєю в руках вони захищали Київ та північ України від російських окупантів, а зараз підрозділи ТрО воюють за південь та схід України.

До складу підрозділів Сил ТрО ЗСУ входять не лише піхотні, а й механізовані угрупування, підрозділи аеророзвідки, мінометні розрахунки, на високому рівні проводиться підготовка саперів.

Навчальні центри Сил тероборони проводять вишколи майже всіх ланок командирського складу, підготовку капеланів та їхніх помічників.


Ліля (псевдо «Лисеня») виконує обов’язки командира гранатометного відділення 124-ї окремої бригади Територіальної оборони ЗСУ.

Фото зі сторінки у Фейсбуці Сил ТрО.