З нагоди Дня Незалежності України в Києві на Софійській площі відбулися урочистості за участю Президента Володимира Зеленського, Голови Верховної Ради Руслан Стефанчука, Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, іноземних гостей високого рівня та військових.

Саме тут, у самому центрі нашої столиці, наголосив Президент України Володимир Зеленський, є багато свідчень того, наскільки давньою є історія української державності. І є не менше пам’яті, на жаль, як українська державність втрачалася.

«Як українцям доводилося воювати за свободу й незалежність проти загарбників. Як нашому народу завжди вистачало героїзму й сміливості, але інколи бракувало єдності. Як українцям доводилося битися проти загарбників. Як, на жаль, іноді загарбникам вдавалося стати окупантами. Як вони ламали життя цілих поколінь нашого народу. І як поколіннями українці боролися за свою землю та волю. І як виборювали волю. Як перемагали. Як зберегли себе. Зберегли Україну. І змогли зробити українську Незалежність безперервною», — зазначив Президент.

Українську Незалежність, наголосив Володимир Зеленських, з українських рук ми не випустимо, і дамо Україні таку силу, якої достатньо, щоб перемагати завжди: «Ми всі об’єднані цим відчуттям. Пам’ятаємо, через що пройшов український народ. Бачимо, що загрожує. Б’ємося з ворогом. І знаємо, що ми вміємо. Уміємо перемагати! І переможемо!».

Глава держави нагадав, що Україну підтримує світова більшість. Допомагає. Але хоч би що відбувалося у світі, Україна повинна мати силу, щоб захистити себе. Завжди.

Крім того, наголосив В. Зеленський, Україна заслуговує бути серед лідерів світу. І буде! Наша держава вже гарантує спільну європейську безпеку.

Президент подякував усім, хто робить українську Незалежність такою міцною, щоб вона була однією з основ європейської незалежності. «Я подякував нашим воїнам. І кожному громадянину України — усім, для кого громадянство — це не лише паспорт», — зазначив він.

З нагоди Дня Незалежності Президент вручив державні нагороди України.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять українських героїв різних часів, які боролися за свободу й незалежність України та віддали своє життя за неї.

Цього року участь у святкуванні нашого Дня Незалежності узяли іноземні гості. На Софійській площі поруч з Володимиром Зеленським стояли Президент Литви Гітанас Науседа, Президент Португалії Марселу Ребелу де Соуза, Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере, Голова президії Боснії і Герцеговини Желько Комшич (на знімку).

Президенти Литви та Португалії виголосили свої промови українською мовою.

Зокрема, Гітанас Науседа наголосив, що Литва з перших днів війни активно підтримує Україну, і ця підтримка залишиться непохитною. «Пам’ятаючи багато століть спільної історії, ми знаємо, що ви переможете. Перемога — це мир, безпека і тривале процвітання. Це надія на справедливість для тисяч жертв російської агресії та їхніх родин... Разом ми відбудуємо Україну, і ми прагнемо зробити її частиною євроатлантичної спільноти. Наше бачення — це сильна Україна у сильній Європі. Я вірю, що одного дня Україна стане членом як ЄС, так і НАТО. Агресор не визначатиме долю України», — сказав Науседа.

А Президент Португалії Марселу Ребелу де Соуза висловив переконання, що без української «законної оборони не буде миру і безпеки в Європі». Він наголосив що майбутнє України буде «в Європейському Союзі і в НАТО».

* * *
Під час зустрічі з представниками ЗМІ після переговорів із Прем’єр-міністром Королівства Норвегія Йонасом Гаром Стере в Києві Президент України Володимир Зеленський наголосив, що успішний контрнаступ сил оборони України та звільнення українських земель від російських загарбників потрібні всьому світу, оскільки наша країна бореться за спільні цінності.

Президент акцентував, що успіх українського контрнаступу залежить від багатьох чинників, і є низка викликів, які впливають на цей процес.

Зокрема, Володимир Зеленський нагадав про високу щільність мінування на захоплених росією українських територіях.

«Тисячі мін, усе заміновано, але бійці йдуть уперед, ми в них віримо», — зазначив він.

Крім того, за словами глави держави, військові мають залишатися вмотивованими, а тому вони повинні знати, що їхнє життя цінують і бережуть. Зокрема, з цією метою Україна веде переговори з партнерами щодо надання броньованих евакуаційних медичних машин.

Фото president.gov.ua