«Спільно з колегами-парламентаріями Олегом Бондаренком, Сергієм Мандзієм, Сергієм Магерою та Юлією Овчинниковою обговорили оновлення законодавства про гідрометеорологічну службу, а також питання підвищення безпеки в гірській місцевості на прикладі Карпатського регіону, — повідомив народний депутат Едуард Прощук (на знімку перший праворуч). — Прагнемо забезпечити ефективну реалізацію державної політики у сфері гідрометеорологічної діяльності, здійснення якісних гідрометеорологічних досліджень та спостережень за рівнем забруднення навколишнього середовища. Розробка ініціатив пов’язана із застарілістю чинного законодавства у сфері гідрометеорології та необхідністю його оновлення з огляду на виконання зобов’язань України як члена Всесвітньої метеорологічної організації».

Для законодавців надзвичайно важливо на практиці бачити, як саме будуть впроваджені ті чи інші законодавчі ініціативи. Найвища високогірна метеостанція в Україні завдяки співпраці Прикарпатського національного університету з польськими науковцями невдовзі розпочне свою повноцінну роботу з прогнозування погодних умов. Едуард Прощук додав, що така новація сприятиме зменшенню негативних на-слідків від надзвичайних ситуацій та покращить прогнозування різноманітних природних явищ загалом. А механізм відстеження та прогнозування змін клімату відповідатиме стандартам ЄС.

А ще народні депутати побачили роботу гірських рятувальників: як це складно, навіть із застосуванням сучасних технічних засобів. Для полегшення взаємодії створено мобільний додаток «Порятунок у горах». Начальник головного управління ДСНС в області Володимир Чернецький зазначив, що за допомогою системи GPS-моніторингу в режимі реального часу можна ефективно провести аварійно-рятувальні та інші невідкладні роботи. Налагоджено транcкордонну співпрацю, адже безпека в Карпатах — спільна спра-ва.

Івано-Франківська область.

Фото прес-служби ГУ ДСНС в області.