Перспективи розвитку прикордонних громад та прав національних меншин у громадах (на прикладі територіальних громад Болградського та Ізмаїльського районів) стали предметом обговорення під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування на Одещину.

Участь у заході взяли народні депутати, представники районних державних адміністрацій Болградського та Ізмаїльського районів Одеської області, голови територіальних громад зазначених районів, представники всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, міжнародних організацій, експерти.

Під час зустрічі, як повідомила прес-служба комітету, обговорили проблемні питання реалізації реформи адміністративно-територіального устрою, зокрема в Болградському та Ізмаїльському районах Одеської області; проблеми та перспективи розвитку місцевого самоврядування у воєнних та поствоєнних реаліях; шляхи посилення фінансової спроможності територіальний громад Одещини. Також учасники дискусії торкнулися питань розвитку співробітництва з суміжними територіальними громадами; транскордонного співробітництва з територіальними громадами Румунії та Республіки Молдова. Та залучення міжнародних інвестицій для розвитку транспортної інфраструктури територіальних громад, зокрема в аспекті забезпечення зручного доступу населення до освітніх, медичних та інших послуг. Йшлося під час зустрічі й про повноваження органів державної влади та органів місцевого самоврядування щодо реалізації державної політики у сфері національних меншин (спільнот) та про можливість надання адміністративних послуг жителям громад мовами національних меншин (спільнот).

«Провели день із представниками місцевого самоврядування Болградського та Ізмаїльського районів. Цікаві люди, цікаві громади, що останнім часом потерпають від ракетних атак РФ», — зазначив представник комітету Віталій Безгін, зауваживши, що основними темами дискусії були: перспективи прикордонних громад, транскордонне співробітництво та законопроект № 9450

«Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення участі місцевого самоврядування у міжтериторіальному та транскордонному співробітництві». А також права національних меншин в громадах Одещини та законопроект    № 9610 «Про внесення змін до Закону України «Про національні меншини (спільноти) України» щодо деяких питань реалізації прав і свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот) України», який нині готується до другого читання.

«В області, де мешкають 133 національності, більшість норм, що пропонує оновлене законодавство, де-факто вже працюють. Проблеми надання послуг нацменшинам їх рідною мовою з боку ОМС не існує! Важливо, щоб це розуміли та усвідомлювали також наші європейські партнери», — наголосив депутат.

Торкнувшись теми відновлення громад із ураженою інфраструктурою та їх місця в повоєнній регіональній політиці України, В. Безгін подякував Агенції Регіонального Розвитку Одещини.

«Це перший випадок за нашу каденцію, коли голови громад хвалять АРР та відзначають прогрес і значний рівень підтримки», — констатував він.

Захід відбувся за сприяння та підтримки Проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»).

Вл. інф.