«Десята сесія ІХ скликання Парламенту також матиме на своєму порядку денному децентралізаційні ініціативи. Серед головних завдань — не втрачати вже визначені пріоритети. Зокрема, продовжувати впорядковувати питання адміністративного територіального устрою та працювати над відновленням», — наголосив насамперед Перший віцеспікер.

Олександр Корнієнко зауважив, що децентралізація завжди була у дев’ятому скликанні у «топ-5» на законодавчому порядку денному, а в деяких випадках — і на першому місці: «Реформа, яка дісталася у спадок. Упродовж 20 років відбувалися різні спроби її запустити — як передати більше повноважень, ресурсів, спроможностей і відповідальності у регіони, громади, щоби люди могли самостійно упорядковувати своє життя».

«За цей час було здійснено багато важливих кроків, зокрема, реформування адміністративно-територіального устрою, передача земель у громади», — акцентував він, додавши, що завжди виникають нові потреби, наприклад, якісні кадри, — і робота над цим триває.

«Водночас важливо проводити дискусії про нагляд, що є частиною Європейської хартії місцевого самоврядування. В умовах воєнного стану відсутня можливість змінювати Конституцію, але можемо рухатися у напрямі цих змін», — зазначив Олександр Корнієнко.

«Нас чекає чимало випробувань, маємо готуватися до них і діяти. Величезний внесок в українську децентралізацію зробили партнери. Дякуємо їм за співпрацю й очікуємо продовжувати цей рух разом», — наголосив насамкінець Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Загалом до участі у форумі також доєдналися народні депутати України, урядовці, представники місцевого самоврядування та громадських організацій.

ДОВІДКОВО

Форум організовано ГО «ДЕСПРО» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Мета заходу — згуртувати суб’єкти реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади для обговорення питань законодавчого порядку денного реформи децентралізації, спільного визначення потреб і подальших завдань реформи  у контексті широкомасштабного збройного вторгнення росії на територію України.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України