29 серпня 2019 року. Руслан Стефанчук у Верховній Раді підписує присягу, отримує офіційне посвідчення і нагрудний знак народного депутата України. 

Понад півтора з них вона пропрацювала в умовах повномасштабного російського вторгнення. Робота єдиного законодавчого органу країни не дала можливості російським пропагандистам заявити про «хаос» та «параліч» влади в Україні.

Громадянська мережа «Опора» проаналізувала роботу українського парламенту. Верховна Рада за чотири роки ухвалила 1243 закони. З них 556 — це 45% від усіх проголосованих — після початку великої війни: з 24 лютого 2022 року до 29 серпня 2023-го.

В «Опорі» зазначають, що після повномасштабного вторгнення зросла частка ухвалених ініціатив у сфері безпеки й оборони — до 11%. Раніше вона була на рівні 4,5%.

За час діяльності нинішнього скликання зареєстровано 6269 законопроектів. Зокрема, за останній рік — 1100 ініціатив. Найбільше серед них було проектів законів від народних депутатів — 5221. На другому місці — Кабмін із 815 ініціативами. Президент Володимир Зеленський подав 246. І саме його пропозиції парламентарії підтримували найбільше — майже 80% законопроектів глави держави були успішно проголосовані. Зауважимо, що понад половина з ухвалених ініціатив Президента стосувалася міжнародних угод.

Загалом у сесійній залі народні депутати провели більш як 15,7 тисячі голосувань, понад 6,5 мільйона разів натиснули на кнопки системи «Рада». Ухвалили кожен п’ятий законопроект. У попередньому скликанні парламент підтримував лише кожну восьму законодавчу ініціативу.

Показники парламентської дисципліни й до, й після початку повномасштабного вторгнення трималися приблизно на одному рівні — 71—72% відвіданих засідань, зазначають дослідники «Опори».

Зауважимо, з жовтня 2019 року відвідуваність народними депутатами пленарних засідань вимірюється участю в голосуваннях. Якщо депутат не голосує, він не вважається присутнім. Депутатам, які пропустили понад 30% голосувань, не відшкодовують витрати, пов’язані з виконанням ними депутатських повноважень.

На думку Комітету виборців України, які теж проаналізували роботу Верховної Ради за чотири роки, рівень депутатської дисципліни у нинішньому парламенті став вищим. Народний депутат дев’ятого скликання в середньому брав участь у 70% голосувань. У Раді восьмого скликання цей показник становив від 54% у перші роки роботи до 40% наприкінці.

«Кількісні показники роботи нинішньої Верховної Ради багато в чому співмірні або переважають попереднє скликання. Це природно, оскільки за результатами виборів 2019 року було вперше створено монобільшість, а не коаліційну владу. Це полегшило процес прийняття рішень», — зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

Він вважає, що на депутатську дисципліну могли вплинути штрафи за неучасть у голосуваннях та більш різкі вимоги до депутатів з боку керівництва фракцій. І наголошує на загальному зростанні політичної консолідації парламенту.

Нагадаємо, до Верховної Ради дев’ятого скликання у 2019-му потрапили 424 депутати. 26 мандатів залишилися вакантними — вибори не проводились у тимчасово окупованих Криму й Севастополі та окремих районах Донецької і Луганської областей. Три чверті складу Ради дев’ятого скликання, а саме 323 депутати, були новачками. Нині в парламенті працюють 404 народні депутати.

Цитата

«Ми ризикували стати найнедосвідченішим і найкоротшим скликанням в історії, а сьогодні ризикуємо стати найдовшим і загартованим складом Верховної Ради. У нас були свої зльоти і падіння, й історія розсудить, чого було більше. Та 24 лютого 2022 року депутати прийшли під купол і виконали присягу. Не всі. Хтось зрадив, хтось утік, хтось скурвився. Та загалом — парламент гідно витримав удар, не підвів і ще обов’язково зіграє свою історичну роль у цій війні, як він завжди робив протягом усієї нашої непростої історії. Було важко, але якби у мене була можливість повернутись у 2019 рік, знаючи все те, що відбудеться потім, — я знову підписав би цей аркуш (присяги). Дякую всім, хто всі ці чотири роки був поруч. Ми пересилимо».

Дмитро НАТАЛУХА, голова Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.