Відкрив засідання Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак.

«Сьогодні сили оборони звільняють територію України від окупантів, наближаючи нашу Перемогу. Ми ж маємо забезпечити нормалізацію життя там, де це можливо. І вже зараз, не чекаючи Перемоги», — наголосив Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак.

У засіданні взяли участь Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, члени уряду, очільники ВЦА, представники місцевого самоврядування та міжнародні партнери України.

Спікер Парламенту України Руслан Стефанчук, зі свого боку, наголосив: «Ми чітко усвідомлюємо, що Херсонщина є не лише форпостом у стримуванні окупаційних військ росії, а й важливим складником соціальної, економічної, культурної, екологічної сфер життя українців».

Руслан Стефанчук зауважив, що масштаби руйнувань, завданих діями окупаційних військ, наразі складно оцінити, зокрема, з урахуванням, що частина території Херсонщини досі тимчасово непідконтрольна Україні, а також продовжуються важкі бої за її звільнення.

Окрім того, він повідомив, що Верховна Рада України 10 червня 2023 року схвалила Звернення до Організації Об’єднаних Націй, парламентів та урядів її держав-членів, міжнародних організацій та їх парламентських асамблей із закликом рішуче засудити російський терористичний акт, скоєний на Каховській ГЕС, та визнати дії російської федерації — екоцидом і геноцидом Українського народу.

«Зазначений терористичний прояв і загалом продовження росією політики, спрямованої на винищення української нації, ставлять перед нами завдання, що потребують першочергового вирішення», — акцентував Руслан Стефанчук, додавши, що до таких завдань належать і захист людей, які перебувають на цій території, і відновлення нормального життєзабезпечення у деокупованих районах Херсонщини, і гуманітарне розмінування, і підтримка бізнесу, що, попри всі складнощі, не припинив свою роботу.

Насамкінець Голова Верховної Ради України висловив сподівання, що у такому розширеному форматі та спільними зусиллями вдасться напрацювати дієві механізми для вирішення наголошених завдань.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото: rada.gov.ua