У ньому взяли участь народний депутат Олександр Аліксійчук та виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Комунікація, до якої долучились очільники 53 територіальних громад Рівненщини (на знімку), стосувалася трьох найбільш злободенних питань у діяльності органів місцевого самоврядування: дефіцит освітньої субвенції; механізм і обсяги зарахування податку доходів фізичних осіб (ПДФО), враховуючи ті ініціативи Мінфіну, які були оголошені за тиждень до цього для всієї країни; взаємодія громад з ДП «Ліси України».

Учасники заходу обговорили також пропозиції щодо ефективності фінансування потреб військовослужбовців із бюджетів органів місцевого самоврядування.

Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан так підсумував результати засідання:

— Спільно з народним депутатом Олександром Аліксійчуком розроблено механізм вирішення проблемних питань. Зокрема, є запит до Мінфіну щодо погашення дефіциту освітньої субвенції на Рівненщині. Домовилися також, що Олександр Аліксійчук та інші народні депутати працюватимуть над тим, щоб податковий ресурс ДП «Ліси України» посилював місцеві громади.

Що стосується ПДФО — питання набагато складніше. Ми відчуваємо підтримку парламенту в тому, що 4 відсотки податку з доходів фізичних осіб залишатимуться в громадах. Що стосується ПДФО від правоохоронних структур — є пропозиція залишити його повністю громадам.

А от щодо військового ПДФО пропонується так звана модель «50/50». Вона передбачає відрахування 50 відсотків податку в центральний бюджет, 25 залишиться напряму в органах місцевого самоврядування для внутрішніх потреб, і ще 25 відсотків — для потреби Збройних Сил України.

Обсяг ресурсу, яким допомагають армії громади Рівненської області, — величезний. Він іноді вдвічі більший, ніж ПДФО, який є у громад від військових. Це треба враховувати.

Асоціація міст залишається на тій позиції, що в наступному 2024 році бюджетне забезпечення має бути аналогічним 2023 року. Тобто весь ПДФО має залишатися в громадах. А вже напрацьовані зміни до формули вирівнювання щодо відрахування ПДФО мають бути підкріплені цифрами і запроваджені після закінчення воєнного стану, наголошує виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Завершився діалоговий захід у Радивилові голосуванням членів Рівненського регіонального відділення Асоціації міст України за кандидатуру нового очільника регіонального відділення.

Головою обласного відділення АМУ одноголосно обрано радивилівського міського голову Миколу Карапетяна. А представником від Рівненщини у Правлінні Асоціації міст України — сарненського міського голову Руслана Серпенінова.

Підготувала Олександра ЮРКОВА.

Фото надано Радивилівською міськрадою.