Під головуванням Президента Володимира Зеленського та за участю Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України, темою якого стала робота військово-лікарських комісій (ВЛК).

Про підсумки перевірки всієї системи ВЛК, виявлені порушення та про кроки щодо унеможливлення будь-якої корупції у цій сфері доповіли представники Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, Державного бюро розслідувань, Генпрокурор, Уповноважений Верховної Ради з прав людини, військові та представники медичної сфери.
За результатами засідання вирішено провести комплексну перевірку обґрунтованості тих рішень ВЛК щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які були ухвалені в період із 24 лютого 2022 року та можуть бути пов’язані з корупційними порушеннями.

«На РНБО була представлена відповідна статистика. Є приклади областей, де після лютого минулого року вдесятеро зросла кількість зняття з військового обліку через рішення ВЛК. Абсолютно зрозуміло, що це за рішення. Корумповані рішення. Та й у межах кримінальних проваджень, які тривають зараз щодо працівників ВЛК та медико-соціальних експертних комісій, видно ще краще, скільки рішень могло бути сфальшовано. Вже є чітко встановлені правоохоронцями необґрунтовані рішення ВЛК. Зафіксовані конкретні докази. У закритому режимі це представлено. Різні регіони країни, різні ТЦК, різні посадовці. Хабарі від 3 до 15 тисяч доларів. Будуть відповідати», — зазначив Президент, додавши, що також буде проаналізовано перелік тих, хто поїхав за кордон завдяки очевидно сумнівним рішенням ВЛК, і насамперед завдяки рішенням тих, кого вже спіймано на хабарах.

Ще одне питання, про вирішення якого говорять майже всі командири, — це поняття так званої обмеженої придатності. «Дуже довго це поняття давало змогу маніпулювати в питаннях комплектації підрозділів. Зокрема, бойових бригад. Усе, що стосується придатності чи непридатності до військової служби, повинно бути максимально чітким. Щоб і людина розуміла, як вона може допомогти обороні, і щоб у підрозділах була ясність, ким їх будуть комплектувати», — наголосив В. Зеленський.

Наступне завдання стосується розширення можливостей проходити ВЛК у системі цивільних медичних закладів. Рішення про створення ВЛК на базі цивільних медичних закладів уряд ухвалив ще у квітні цього року, проте представлена на засіданні РНБО статистика свідчить, що деякі регіони забезпечили стовідсотковий результат, а в деяких областях цей процес гальмується. «В усіх регіонах України має бути забезпечено повне розширення роботи ВЛК на цивільні медичні заклади. Військове командування має повністю співпрацювати із цивільними медиками для розв’язання цього питання», — акцентував Президент.

Водночас уряд має завершити процес повної цифровізації роботи військово-лікарських комісій. «Держава має поставити крапку в будь-яких чергах, у яких люди змушені чекати доступу до ВЛК чи висновків ВЛК», — наголосив В. Зеленський.

У цьому контексті нагадаємо, що минулого тижня Кабмін ухвалив рішення щодо запровадження електронного документообігу під час та після проходження ВЛК. Досі документи, пов’язані з проходженням ВЛК, а також оформленням відпусток для продовження лікування чи звільнення військовослужбовця, передавалися в паперовому вигляді, що значно ускладнювало зазначені процеси та створювало додаткове навантаження і незручності для військовослужбовця.

Тож внаслідок запровадження електронного документообігу буде спрощено взаємодію військовослужбовців із військово-лікарськими комісіями, військовими частинами, центрами комплектування та медичними закладами, адже відтепер ці інституції зможуть надсилати та отримувати в електронній формі іменні списки військовослужбовців, які перебувають на лікуванні в закладах охорони здоров’я, постанови військово-лікарської комісії у вигляді свідоцтва про хворобу або довідки ВЛК, довідки про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва), виписки з медичної карти амбулаторного та стаціонарного хворого, рапорти військовослужбовців про надання їм відпустки для лікування або звільнення з військової служби за станом здоров’я, витяги з наказів військової частини.

Фото: Зеленський, Телеграм-канал