Народні депутати, представники уряду, органів місцевого самоврядування та міжнародних організацій обговорили питання, які необхідно включити до порядку денного десятої сесії дев’ятого скликання Верховної Ради України для продовження реформи децентралізації влади.

Під час форуму «Децентралізація 2023. Законодавчий порядок денний» члени парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування особливу увагу зосередили на тих напрямах, яких потребує місцеве самоврядування для зміцнення свого функціонування в реальних умовах та в післявоєнній перспективі. Наголошували також на необхідності врегулювання питань фінансової та економічної спроможності громад та відзначали важливість європейської інтеграції в процесі відбудови.

Голова комітету Олена Шуляк (на знімку — праворуч) наголосила на тому, що процес відновлення нерозривно пов’язаний з євроінтеграцією: «Ми розраховуємо, що вже цієї осені розпочнеться офіційний перемовний процес, і Україна ще на один крок наблизиться до членства в ЄС. Коли говоримо про відновлення, ми не забуваємо принцип: «Будувати краще, ніж було». І тут наші цілі з міжнародними партнерами збігаються на сто відсотків», — зазначила очільниця комітету.

Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін окреслив загальні та нагальні завдання в межах законодавчої роботи.

Йшлося, зокрема, про запровадження інструмента нагляду за законністю, який відповідає Європейській хартії місцевого самоврядування 
(№ 4298); про приведення у відповідність вітчизняного законодавства до європейських стандартів; синхронізацію мережі публічних послуг з адміністративно-територіальним устроєм; залучення громадськості до процесу ухвалення рішень (законопроекти № 7283 і № 6401). Задля встановлення сталих правил бюджетних надходжень потрібно на рівні законодавства закріпити розмежування повноважень між різними гілками й рівнями влади та між різними органами місцевого самоврядування, наголосив народний депутат.

Перспективою найближчого часу Віталій Безгін назвав продовження бойових дій і функціонування громад за цих обставин. У цьому разі пріоритетом визначено надання громадам легальних повноважень підтримувати сферу безпеки й оборони. Для цього необхідно внести зміни до Закону Про місцеве самоврядування (№ 9559) та в Бюджетний кодекс 
(№ 9560).

Окремою темою форуму стало обговорення механізмів для розширення можливостей місцевому самоврядуванню надавати фінансову підтримку сектору безпеки і оборони в період дії воєнного стану. Член комітету Дмитро Микиша зазначив, що інструменти, якими врегульовується це питання, передбачено в законопроекті 
№ 9559-д, який комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому.

За повідомленням прес-служби Апарату Верховної Ради України.