Про це поінформувало ОК «Південь».

рф накопичила запаси своїх далекобійних ракет, які вона використовує для терористичних обстрілів України, порівняно з початком цього року. Такого висновку дійшли оглядачі Defanse Express, опираючись на дані ГУР МОУ. Так, станом на сьогодні росія має в арсеналі щонайменше 585 далекобійних ракет (500+ км) без урахування їхніх Х-22, повідомив заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький у коментарі «РБК-Україна».

Згідно з даними нашої розвідки, запаси далекобійних ракет окупантів на сьогодні налічують:

- 270 балістичних та крилатих ракет «Іскандер»;

- 140 крилатих ракет «Калібр» (на знімку);

- майже 100 крилатих ракет Х-101/Х-555 та Х-55 з бойовою частиною;

- приблизно 75 аеробалістичних ракет «Кинджал».

Отже, узагальнюють інформацію військові аналітики, загальна кількість запасів російських далекобійних ракет зросла з 374 ракет до 585 (на 211 одиниць), які окупанти використовуватимуть, ймовірно, передусім для подальших терористичних обстрілів енергетичної інфраструктури України восени-взимку, як це було наприкінці 2022-го і на початку 2023 року.

Окупанти мають два різні типи крилатих ракет для запуску з наземної установки, кожна з яких по-своєму загрожує Україні, вважають фахівці. Мовляв, те, що зазвичай називають узагальнено «Іскандер-К» або ж позначають Р-500, насправді може бути двома різними крилатими ракетами наземного базування, які формально входять до складу одного ракетного комплексу. Різниця є у дальності стрільби цими ракетами. Якщо для 9М728 (вона ж Р-500) дальність пуску становить до 500 км, то для 9М729 цей показник може бути до 1500 км.

Власне, саме поява крилатих ракет 9М729 із такою великою дальністю пуску в 2019 році і стала фактичним приводом для Заходу вважати, що рф порушує умови уже недіючої угоди РСМД (про обмеження ракет середньої та малої дальності в Європі). Хоча самі рашисти й досі стверджують, що їхня 9М729 має дальність пуску також до 500 км. Є ще відмінність у масі та габаритах цих ракет. А це вже впливає на різні пускові установки для їх «транспортування» до цілі...

Даних, скільки саме пускових установок може бути в рашистів під крилаті ракети середньої дальності 9М729, у відкритому доступі поки що немає. Але потрібно враховувати, що росія має до «Іскандерів» достатньо великий запас ракет, які здатні бити і на 500 км, і на 1500 км, і це буде окремим викликом для нашої протиповітряної оборони.

Фото з відкритих джерел.