Згуртованістю українського народу захоплюються в усьому світі. Тож маємо чудовий привід довести, що задля підтримки Збройних Сил мобілізуємо всі резерви. Для залучення додаткових коштів на потреби наших захисників в Івано-Франківській області відбудеться ІІІ благодійний аукціон. Як і два попередні, його ініціювали в облвійськадміністрації. Місце проведення особливе — місто Галич. Давня столиця української держави — Галицько-Волинського князівства — відзначає 1125 років від першої писемної згадки.

На аукціон уже представлено перші лоти. Як інформують у прес-службі ОВА, це картина «Данило Галицький» постмодерніста-живописця Ігоря Перекліти. На ній зображений князь із роду Романовичів, гілки Володимирських Мономаховичів із династії Рюриковичів. Данило Романович став першим і єдиним королем в історії України та єдиним серед українських князів періоду феодальної роздробленості, хто зумів об’єднати під своєю владою більшість етнічних українських земель.

Чільне місце посідає фляга уродженця Галицької громади Дмитра Коцюбайла. «Да Вінчі» ще за життя удостоївся звання Героя України. Особисту річ загиблого захисника надала його бабуся.

«Цю флягу малий Дмитрик відшукав одного разу, і вона супроводжувала його протягом довгого періоду бойових дій, — розповіла начальник ОВА Світлана Онищук. — Ця річ додавала йому сили в боях і в перервах між ними, адже саме там потрібно було мати запас води, бо без нього була б швидка загибель».

Галицька громада входить до виборчого округу народного депутата Ігоря Фріса. Тож парламентарій підхопив ініціативу обласної влади та запропонував на благодійний аукціон унікальну роботу з металу майстра художнього кування Андрія Шешурака.

«Митець ще до активних бойових дій викував із металу будиночок Барбі, але через нинішні події змінив плани, — зазначив Ігор Фріс. — Робота, яка призначалася для добра, тепер символізує сплюндровані ворогом наші міста й села: рамку картини на розбитій кухні, порване на шмаття взуття людей, клаптики з їхніх будівель. Це справді фантастична робота, яку майстер створив на емоціях. Вважаю, що її мають придбати місцеві меценати, щоб витвір залишити на Прикарпатті. А виручені кошти підуть на допомогу бійцям, які із розбомбленого життя кують нам Перемогу».

Ще два лоти, які надав для аукціону учасник бойових дій Роман Янко, нагадують про звитяги наших захисників. Це шахи ручної роботи, де замість класичних фігур — образи українських військових. А ще виріб із дерева «Від ЗСУ — для ЗСУ».

На аукціон представлено й повне зібрання творів уродженця Галицької громади Степана Пушика. Народний депутат першого демократичного скликання, письменник, лауреат Шевченківської премії надзвичайно багато зробив для популяризації свого рідного краю.

Ми неодмінно повернемося до мирного життя! Оптимізм вселяють наші діти, які за нинішніх реалій додають віри дорослим та налаштовують на добро. Як доказ — малюнок «Україна-мати» учнів Рожнівського ліцею. Цей лот символізує нашу непереможну Україну, яка постане з вогню та руїн, відбудується й житиме в сім’ї вільних європейських держав.

Івано-Франківська область.

На знімку: малюнок «Україна-мати» учнів Рожнівського ліцею.

Фото прес-служби ОВА.