«Ми не лише побілимо стіни. А поставимо там меблі, принесемо м’які іграшки й навіть кінопроектори. Це — не просто ремонт, а нова філософія укриттів», — каже засновник проєкту, народний депутат від партії «Слуга Народу» Андрій Богданець.

Цей проєкт реалізує його благодійний фонд «Допоможемо разом». Гроші дають міжнародні донори. Його мета — створити комфортний простір, де діти зможуть навчатися без перерв на повітряні тривоги.

Чимало шкіл в Україні працюють дистанційно, бо все ще не мають укриттів. Або ж школярі навчаються по черзі, бо всіх учнів бомбосховище не вміщає.

«Укриття у школах та дитсадках — це часто підвали, овочесховища, куди не можна було спуститися через неприємні запахи. Місцева влада намагається щось зробити, але практично всі бомбосховища, які ми бачили, не готові. Їх потрібно доводити до пуття — проводити світло, робити каналізацію, вентиляцію, запасні виходи, системи пожежної безпеки. Це колосальна праця», — каже Андрій Богданець.

На цей проєкт виділено понад 120 мільйонів гривень. Ремонт одного укриття, за словами народного депутата, коштує від 2,3 до 3,8 мільйона гривень. Вартість залежить від стану приміщення. У регіонах, де тривають бойові дії, складніше доставляти будівельні матеріали, знаходити ремонті бригади.

«Ми розробили концепцію — яким повинне бути укриття. Зроблений ремонт, є меблі, на яких можна посидіти, пограти в шахи, поїсти чи подивитися відео на Ютубі», — веде далі парламентарій.

Організатори закуповують парти, інтерактивні дошки, проектори, лавки, стільці, каремати.

«Це має бути комфортний закритий простір. Одне приміщення або його частина — щоб школярі навчалися, друге — для дозвілля й перечікування повітряної тривоги. Важливо, щоб діти росли дітьми. Щоб їм було цікаво й неважко там залишатися.

Сподіваюся, що цей проєкт розростеться у щось масштабніше. Що ми не зупинимося на цих понад 30 школах. Можливо, залучимо Міністерство освіти та Міністерство цифрової трансформації, щоб розширити проєкт. Рано чи пізно війна закінчиться. І ці укриття можна буде використовувати з мирною метою: переглядати фільми та проводити квести», — підсумовує Андрій Богданець.

Фото зі сторінки благодійного фонду Андрія Богданця «Допоможемо разом» у Фейсбуці.