Про це розповіли у Київському фаховому медичному коледжі ім. П. І. Гаврося. В 2019 році дівчина прийшла туди здобувати спеціальність «Сестринська справа», про яку мріяла з дитинства. Виявилася здібною та дисциплінованою студенткою.

З червня 2021 року Ксенія рятувала життя в гарячих точках АТО. А після початку повномасштабного вторгнення продовжувала виконувати свої обов’язки бойового медика та перебувала там до липня минулого року. Була в 30-й окремій механізованій бригаді ім. князя Костянтина Острозького на сході нашої держави.

«На питання, чому пішла на війну, Ксенія відповіла, що завжди мріяла допомагати людям, а особливо в період агресії іншої держави — не могла залишатись осторонь цих подій. А завдяки своїм компактним формам їй було легко маневрувати в складних умовах та в евакуаційних автомобілях», — зазначають у коледжі.

Найбільше дівчині, що врятувала не одно життя, запам’ятався перший військовий поранений, якому довелось надавати допомогу, — своєрідне бойове хрещення.

«Серце калатало, потрібно було зібратись із думками і зробити все, щоб урятувати пораненого. Намагалася все робити правильно і швидко: ввела знеболювальне і тампонувала рану. Було темно, солдат втратив багато крові, знепритомнів — це не передати словами. Коли розумієш, що від тебе залежить його життя і нервами тут не допоможеш, потрібно все робити чітко та впевнено. Тільки після евакуації пораненого повернулась до себе в бліндаж і дала волю хвилюванню...» — згадує Ксенія.

Вона вважає, що на фронті набагато важче, ніж у цивільній медицині: «Адже ти з ними живеш на передовій, постійно перебуваєш на позиції. Це як частина сім’ї, і когось втратити — це найгірше, що може трапитись.

До речі, її рідні тільки після цього випадку дізналися, що дівчина перебуває на першій лінії. І запевнили: «Ти впораєшся».

«Вона неодноразово, ризикуючи власним життям, вивозила поранених військовослужбовців до точки евакуації. Часто це відбувалося в умовах шквального вогню з боку противника. Також не раз витягувала побратимів із-під завалів. Завдяки наданню невідкладної медичної допомоги та вчасній евакуації поранених Ксенія рятувала бійцям життя», — наголошують у закладі, де навчалася дівчина.

Доля подарувала Ксенії дитину — пішла в декретну відпустку.

«Це дуже вдалий час закінчити навчання та здобути освіту, для того щоб виконувати свої обов’язки ще ефективніше та якісніше», — впевнена медик.

Підготував Володимир РИБАЛЬЧЕНКО.

Дніпропетровська область.

Фото Київського фахового медичного коледжу ім. П. І. Гаврося.