Відповідно, виступ Президента України Володимира Зеленського на цьому майданчику має велике політичне значення, оскільки наша держава перебуватиме в центрі уваги всього світу. Цією можливістю треба скористатися і представити позицію України, наголосив голова парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

«З точки зору політики, з точки зору дипломатії виступ Президента України Володимира Зеленського на засіданні Радбезу ООН має велике значення. Це чудова нагода вкотре на весь світ заявити про нашу позицію, просувати українську формулу миру. Водночас ми розуміємо, що ухвалити юридично обов’язкову резолюцію Радбезу буде складно, держава-агресор росія окупувала в цьому органі місце СРСР і може скористатися правом вето», — зазначив парламентарій.

Він також нагадав, що зараз є кілька думок із приводу реформування самої ООН, щоб окремі держави не мали можливості зловживати своїм становищем.

«Були запропоновані різні варіанти та плани реформування Організації Об’єднаних Націй, проте ситуація з текстом Статуту ООН зайшла в глухий кут, адже для його зміни потрібна згода всіх постійних членів Радбезу. І тут росія може знову скористатися своїм правом вето. Тож необхідно шукати інші шляхи, і вони пропонуються. Наприклад, проведення спеціальної конференції, застосування Генеральної асамблеї ООН тощо. Ми обговорюємо ці питання, і тут важливо заручитися підтримкою більшості країн-членів, зокрема держав глобального Півдня», — сказав політик.

Олександр Мережко наголосив, що реформу ООН необхідно провести, оскільки агресія росії проти України засвідчила, що Організація не впоралася зі своїм головним завданням — підтриманням міжнародного миру та безпеки.

«Робота над питанням реформування ООН триває, і я сподіваюся, що в недалекому майбутньому вдасться провести доволі радикальні зміни. Якщо їх не буде, то ООН піде шляхом Ліги Націй», — підсумував народний депутат.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.