Як зауважив голова профільного комітету Верховної Ради України Михайло Радуцький (фракція «СН»), для команди Президента Володимира Зеленського євроінтеграція — це пріоритетна мета, і медичний комітет спільно з МОЗ активно працює над її наближенням.

«За останні роки Верховна Рада ухвалила кілька євроінтеграційних законів: «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові», «Про лікарські засоби», «Про систему громадського здоров’я», про трансплантацію та протидію курінню тютюну. Також у комітеті створений підкомітет з питань євроінтеграції», — нагадав він.

Також на початку липня МОЗ, як повідомляє прес-служба «СН», завершило перший етап селф-скринінгу в рамках процедури євроінтеграції. Фахівці опрацювали понад 1500 актів права ЄС у сфері охорони здоров’я та визначили 347 нормативних актів, які потрібно прийняти. Вони розділені по 4 напрямам: громадське здоров’я, фармацевтична галузь, медичні послуги та людський капітал. Найбільше поки що неухвалених актів належать до напряму «громадське здоров’я» — 243. Здебільшого це підзаконні нормативно-правові акти, повідомив Михайло Радуцький.

Окрім того, майже 3,5 тис. медичних закладів, що законтрактовані з НСЗУ, отримали 132,6 млрд грн за надані послуги.

«На мою думку, важливе досягнення в умовах війни комітету, уряду, НСЗУ — це виплата коштів без затримок. Серед нових пакетів послуг — виплата медикам, які беруть участь у військово-лікарських комісіях», — наголосив голова комітету.