Головною темою заходу стало питання підтримки та відновлення життєдіяльності територіальних громад під час війни.

Олександр Корнієнко привітав присутніх із проведенням важливої зустрічі та наголосив, що подібні форуми в умовах війни дуже важливі. Адже саме наживо можна ефективно та дієво обговорити потреби громад та місцевого самоврядування, які отримали нові питання та виклики під час війни.

«Саме самоврядування показало один із найбільших і найвизначніших рівнів згуртованої співпраці за останні півтора року, яка часто випереджала наші законодавчі врегулювання й уявлення. Якщо наше законодавство щодо громад, спільних проектів, конгломерацій — ще в процесі доопрацювання та прийняття нових речей, то громада вже давним-давно працює на різних рівнях. Вважаю, така тенденція далі має тільки підсилюватися», — підкреслив роль громад у воєнному суспільстві Перший віцеспікер.

Він також закцентував на одному з важливих питань співіснування та співробітництва місцевого самоврядування та центральної влади — перерозподілу бюджету та податків. За його словами, сьогодні, в умовах війни, важливо знайти баланс для згуртованості та об’єднання перед обличчям ворога.

«Маємо зрозуміти одне одного: місцевому самоврядуванню — державу, в якої зараз на першому місці безпекові потреби, і вони можуть бути покриті лише податками. А держава має зрозуміти точкові проблеми громад, які, у випадку перерозподілу військових ПДФО, залишаться без додаткових можливостей. Ми це знаємо, обговорюємо і шукаємо відповідний баланс», — запевнив Олександр Корнієнко.

Він також зазначив, що на рівні комітетів Парламенту та профільних міністерств відбувається активна співпраця та діалог, як, наприклад, по інституту старост, адмініструванню місцевих податків, удосконаленню законодавства про місцеві держадміністрації та ін.

Окрім того, Перший віцеспікер нагадав, що вже цього року Україна очікує відкриття переговорного процесу на вступ до Євросоюзу. За його словами, «третина чи чверть вступу — це буде робота громад на своєму рівні, рівні регіональних проектів, і це — про співробітництво».

«Громади відіграватимуть важливу роль у цьому процесі, адже для них буде багато завдань, які, ми віримо і знаємо, вдасться виконати. Діяти разом та згуртовано — це складова загальної формули нашої Перемоги та розбудови сильної держави», — наголосив Перший віцеспікер у промові.

Довідка

Форум «Згуртовані громади: досвід та алгоритми дій» організований Всеукраїнською асоціацією громад (ВАГ) за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО). Мета заходу — поширення досвіду, отриманого в рамках проектів «Програма підтримки продовольчої безпеки «Згуртовані громади»; надання представникам органів місцевого самоврядування інформаційних матеріалів та практичних кейсів для забезпечення життєдіяльності громад в умовах війни; долучення до співробітництва більшої кількості територіальних громад та громадських/донорських організацій тощо.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.