Під час заходу керівником Робочої групи Г. Бондар та кандидатом архітектури Інституту проблем сучасного мистецтва Академії мистецтв України Н. Кондель-Перміновою презентовано узагальнені результати попереднього блоку засідань Робочої групи.

Під час засідання зверталася увага на:

- відсутність підзаконних нормативно-правових актів, що покликані врегульовувати процедури у цій сфері;

- необхідність забезпечення збереження пам'яток архітектури;

- наявність неузгодженого подвійного контролю центральних органів виконавчої влади;

- необхідність підготовки вузькопрофільних фахівців - архітекторів-реставраторів;

- запровадження архітектурних конкурсів для здійснення реставраційних робіт.

Директором Офісу Варшавського консерватора пам'яток культурної спадщини Управління столичного міста Варшава М.Красуцьким (Michal Krasucki) представлено матеріали щодо досвіду формування державної політики та системи управління культурною спадщиною Республіки Польща, а також їх особливості та шляхи реалізації.

Доповіді супроводжувалися обговоренням та дискусіями стосовно необхідності удосконалення законодавчого підґрунтя для формування ефективної системи збереження культурної спадщини, створення спеціальних, інформаційно наповнених місцевих, регіональних і загальнодержавного реєстрів об'єктів культурної спадщини та єдиного реєстру фахівців - архітекторів-реставраторів, включення (повернення) окремої спеціальності "Реставрація пам'яток архітектури та містобудування і реконструкція об'єктів архітектури" до переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, запровадження прозорої конкурсної процедури обрання архітектора-реставратора, а також відображення обговорюваних питань при формуванні концепції Містобудівного кодексу України та розробці його проекту.

Захід відбувся 7 вересня 2023 року в режимі відеоконференції на платформі ZOOM.

Відеозапис заходу можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=JewzvoOG6wM

Прес-служба Апарату Верховної Ради України