Біля пам’ятника Королю Данилу в Галичі.

Цими днями в Галичі відзначили 1125-ту річницю від першої письмової згадки про Галич. Це кульмінація подій у колишній столиці Галицько-Волинського князівства, щоб підкреслити важливість давніх державотворчих подій. На цьому наголосили й на урочистій виїзній сесії облради за участю народних депутатів, делегації і Полтавщини, голів територіальних громад Прикарпаття.

«Галич — наша історія, наша слава, місце нашої сили, — наголосив голова облради Олександр Сич. — Наш край оригінальний в історії Галичем як столицею могутньої королівської держави, у політичній історії — Степаном Бандерою, в культурі та літературі — Василем Стефаником, у природному ландшафті — Говерлою».

«У європейській історії це лише один із декількох випадків, коли місто на піку свого розвитку й величі дало назву громаді, що мешкала не лише в самому місті, а й на його далекій периферії. Поняття «галичани» вперше фіксується джерелами 1238 року, посеред нас воно лунає й досі: мешканці Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської областей вважають себе галичанами», — акцентував професор Прикарпатського національного університету Мирослав Волощук.

З нагоди свята очільники Прикарпаття Світлана Онищук та Олександр Сич вручили ювілейні медалі «Галичу-1125» відомим митцям, науковцям та політикам за вагомий внесок у дослідження та популяризацію історії періоду Галицько-Волинського князівства. Так само тут відбувся ІІІ благодійний аукціон, на якому виручили понад 2 млн гривень для потреб новоствореного піхотного батальйону.

«В історичній церкві Різдва Христового помолилися за наших героїв, за тих, хто продовжує боротьбу, за тих, чиї життя забрала війна, за тих, хто був змушений залишити свої домівки, — зазначила народна депутатка Олена Вінтоняк. — Пам’ятаємо, що під хоругвами мудрих галицьких князів гартувалися військова міць і звитяжний український дух, а за 150 років свого існування Галицько-Волинське князівство перетворилося на державу світового значення, яка була другою великою країною після Київської Русі на українських землях, котра успадкувала і продовжила її політичні, дипломатичні й культурні, духовно-релігійні традиції та засвідчила спроможність наших предків консолідуватися. Стала нащадком ідеї української державності. І через тисячоліття відзначаємо Рік Княжого Галича як свідчення могутності та величі Української держави, свідчення того, що ніхто не в змозі підкорити вільний український народ та зламати наш дух».

Народний депутат Ігор Фріс так само акцентував на історичному минулому Галича — «місті русинів, угорців, караїмів, євреїв, поляків, українців, місті Магдебурзького права, князів та бояр, солеварів та лицарів, усіх тих, кого об’єднує Галичина».

«Ми домовилися з головою обласної ради Олександром Сичем щодо реалізації спільної стратегії зміни назви Івано-Франківського району на Галицький із центром в Івано-Франківську. Кожен має виконати свою частку роботи для досягнення спільної мети», — підсумував Ігор Фріс.

Варто нагадати, що Івано-Франківський район — найбільший із шести на Прикарпатті. Були пропозиції назвати його Галицьким, однак ця ідея спочатку не мала належної підтримки. Тепер — на часі, адже тим самим будуть відзначені історичні паралелі української державності.

Івано-Франківська область.

Фото надано автором.