Футбол. Наставник української команди Михайло Фоменко (на знімку) поділився інформацією про підготовку до стикових матчів із Францією за право виходу до фінальної частини чемпіонату світу.
— Наскільки гостро відчуваєте тривогу, пов’язану з майбутніми подіями?
— Настрій і в мене, і в хлопців робочий, а тривоги немає. Хвилювання, звичайно, відчуваю, але така тренерська доля — завжди переживати за результат. Із футболістами провели бесіди. Попереду такі матчі, що про щось інше, крім путівки на чемпіонат світу, ніхто не думатиме. Команда виконала велику роботу, залишився останній крок...
— Як вам останні виступи українських клубів в єврокубках?
— Загалом вони виступили гідно. Так, «Шахтарю» потрібна була перемога, і по грі «гірники» її, либонь, заслужили. Та десь не вистачило везіння, тому довелося задовольнитися нічиєю.
«Дніпро» і «Динамо» взяли по три очки. Тепер ці колективи орієнтуватимуться на розв’язання нових завдань у Лізі Європи. Кияни, звичайно, ще не гарантували собі вихід із групи, але я думаю, що вони доведуть справу до логічного завершення.
Непоганий вигляд мав у виїзній зустрічі «Чорноморець», який створив багато моментів, але не зумів їх реалізувати.
— Чемпіонат України став досить інтригуючим, чи не так?
— Безумовно, рівень національного турніру підвищився. Та окрім поєдинків з гарним змістом гри, як і раніше вистачає прохідних матчів. Багато чого залежить від рівня виконавців. Там, де зібрані гарні футболісти, і гра привабливіша.
— Ну, а катастрофу з київським «Арсеналом» можна вважати сумним явищем...
— Справді, ця ситуація наш чемпіонат не прикрашає. Такого не має бути.
— Поговоримо тепер про дисципліну, оскільки це питання сьогодні, враховуючи особливу відповідальність у майбутніх поєдинках, є особливо актуальним. Адже деяких збірників видаляли з поля в останніх матчах чемпіонату.
— Це, звісно, нас непокоїть. Втім, що сталося, те сталося. Головне, щоб не знайшлися послідовники.
— Либонь, із Романом Зозулею була особлива розмова?
— Усе, що від нас залежить, ми зробимо. На тему дисципліни розмовляємо з хлопцями постійно. Такі негативні моменти заважають командним діям і впливають на результат.
— Серед футболістів збірної Франції є відомі «майстри», здатні спровокувати наших хлопців. Не побоюєтеся?
— Таких гравців можна знайти в будь-якій команді.
— Стверджують, що ви переглянули вже з десяток матчів за участю французів. Що скажете з цього приводу?
— Нічого. Враженнями поділюся винятково зі своїм хлопцями. Пресу читають суперники, тому який сенс розкривати секрети?
— На результат жеребкування ви відреагували досить спокійно. А от тепер, після ближчого знайомства зі збірною Франції, нічого не змінилося?
— А чого я мав злякатися? От якби довелося зайнятися якимось іншим видом діяльності, який погано знаємо, тоді нас, можливо, й лихоманило б... Триває звичний робочий процес. Збираємо інформацію, обробляємо, робимо висновки. Ми спокійно готуємося, хоча й розуміємо: всі наші попередні досягнення були заради цього. Думаю, хлопці усвідомлюють, що вони мають зробити. Тут зайві слова не потрібні.
— Чи приділятимете підвищену увагу Франку Рібері? Чи, можливо, з ним варто зіграти персонально?
— Пробачте, без коментарів.
— Як уважаєте, чи заслужив цей півоборонець «Баварії» «Золотий м’яч»?
— Гадаю, Рібері — один з головних претендентів на цей приз.
— Чи маємо право очікувати від збірної України якихось сюрпризів?
— Команда повинна показати всі свої сильні якості, і на це ми налаштовуємо хлопців. Ще раніше з деякими з них розмовляли в телефонному режимі, продовжуємо бесіди, гравці в повному обсязі отримають усю необхідну інформацію. Потрібно зіграти на сто відсотків від своїх можливостей. Дуже сподіваюся, що так воно і буде...

Фото Євгена КРАВСА.