Під час митного контролю міжнародного поштового відправлення в пакунку, який надсилали з Прилук Чернігівської області у Нідерланди, вони виявили десять металевих предметів з ознаками старовини, задекларованих як «одна каблучка». Серед раритетів, переданих на експертизу фахівцям, жіночі прикраси доби Русі, перстень Ордену єзуїтів, середньовічний гральний кубик.

Як визначили у Національному музеї історії України, усі предмети автентичні та археологічного походження. Вони мають культурну цінність, а деякі ще й історичну. Цікавий насамперед як історична пам’ятка бронзовий перстень найбільшого на сьогодні релігійного Ордену єзуїтів. На персні XVIII ст. позначено монограму IHS, яка має кілька варіантів розшифровки, що, можливо, допоможе встановити його власника. В Україні єзуїтські школи працювали у Києві, Львові та Луцьку, а їх вихованцями були Богдан Хмельницький, Петро Могила, Іван Мазепа.

«Найстарший» із вилучених раритетів — античний бронзовий перстень римського періоду із зображенням літер VITA III ст. н. е. Такі позолочені прикраси були популярними в Римській імперії у вільновідпущеників та громадян, які перейшли до стану вершників.

Серед артефактів, які пересилалися у Нідерланди, — середньовічний свинцевий гральний кубик з позначками від одного до шести ІХ—XIV ст., жіночі прикраси часів Русі (Х—ХІІ ст.) — бронзова та позолочена лунниці, а також срібний хрестик, бронзовий перстень домонгольського періоду та посріблений язичницький амулет у вигляді ікла ХІ—ХІІІ ст., бронзова підвіска до збруї для спорядження коней, на яких їздили дворяни у XIV ст., хрестильний або дитячий натільний хрестик з мідного сплаву ХІХ ст.

У Київській митниці повідомляють, що артефакти вилучено. Стосовно громадянки, яка відправляла предмети, що становлять культурну та історичну цінність, складено протокол про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України.

Фото з фейсбук-сторінки Київської митниці.