Також на майданчику Хмельницької АЕС члени підкомітету провели виїзне засідання.

Голова підкомітету Анатолій Костюх зазначив, що вже скоро розпочнеться новий опалювальний сезон, і, ймовірно, держава-терорист не припинить спроб повторити минулорічний сценарій з обстрілами. Тому сьогодні активно триває підготовка до осінньо-зимового періоду, щоб бути готовими до всіх можливих сценаріїв.

Під час робочої поїздки народні депутати відвідали навчально-тренувальний центр, де ознайомилися з роботою атомного енерго-блока на прикладі повномасштабного тренажера, а також машинну залу одного з блоків. Крім того, парламентарії оглянули повітряну лінію, яка з’єднує українську та європейську енергосистеми. Разом з президентом «Енергоатома» народні депутати проінспектували перебіг проектних і ремонтно-відновлювальних робіт з добудови 3-го та 4-го енергоблоків ХАЕС.

За інформацією президента «Енергоатома», роботи на майданчиках тривають відповідно до затверджених графіків, і наразі вже можна побачити суттєвий прогрес у добудові. Стан будівельної готовності енергоблока № 3 нині оцінюється в 75%, а № 4 — у 28%.

Президент НАЕК повідомив присутнім, що попри повномасштабне вторгнення росії в Україну «Енергоатом» та Westinghouse посилюють співпрацю й продовжують реалізацію спільних проектів, одним з яких є зведення на майданчику Хмельницької АЕС енергоблоків № 5 та № 6 за американською технологією АР1000.

Посадовець наголосив, що будівництво цих енергоблоків значно посилило б енергетичну безпеку України.

Водночас «Енергоатом» готується розпочати власне виробництво компонентів ядерного палива й у 2023-му вийти на промислове виробництво хвостовиків, а 2024 року — головок для паливних касет. Як зауважив Петро Котін, уже у 2026-му компанія завершить створення власної лінії з повним циклом виробництва ядерного палива. Відтоді, підкреслюють в Міненерго, українські АЕС забезпечуватимуться вітчизняним ядерним паливом на 50% від їхньої річної потреби.

Зі свого боку парламентарії запевнили, що сприятимуть зміцненню та розбудові вітчизняної енергетичної галузі, головну роль у чому відіграватиме «Енергоатом».

Вл. інф.