Що найперше ставить на новій, неосвоєній ділянці господар, розпочинаючи будувати обійстя? Навіть дитина легко відповість на це запитання. А якщо йдеться про потужне виробництво з вирощування та переробки птиці, де накопичуватимуться гори посліду?! Тим паче слід одразу подбати про утилізацію цих відходів.

Проте мешканцям Кам’янець-Подільського району Хмельницької області доведеться потерпіти ще щонайменше рік через «забудькуватість» одного з інвесторів, який прийшов у район у 2011-му з метою розвивати потужне європейське виробництво яєць і курятини. Йдеться про птахофабрику «Авіс» у приміському селі Гуменцях. Яєць справді напродукували багато. Останніми роками тут урочисто відкривали нові сучасні цехи, нарощували виробництво, для чого кількість курей-несучок збільшили до шести мільйонів. Та тільки інвестор забув передусім спорудити отой самий об’єкт номер один. Справедливості заради слід зауважити, що під час презентації комплексу про нього йшлося. Але чому ж не звели одразу, а відклали на майбутнє?! Зрозуміло, погналися за швидкою копійкою, бо нові курятники прибуток дають швидко, а дороговартісний завод не так скоро себе окупить. Унаслідок ось уже третій рік громада району потерпає від такої непорядності бізнесу, адже, шукаючи спосіб захоронення посліду, його почали продавати як добриво. Послід, перемішаний із пір’ям та трупами дохлої птиці, розвозили по всьому району, територія якого входить до Національного природного заповідника «Подільські Товтри». Науковці заявляють: цим відходам до визначення «добриво» — як від землі до неба. Люди били тривогу, справою зайнялися правоохоронці. Оригінальну відмовку знайшли ті, хто використовував таку «підживу». Мовляв, саме завдяки їй отримано рекордні врожаї.

Наша газета не раз порушувала проблему, відгукуючись на звернення читачів із різних куточків району, де люди задихалися від смороду та потерпали від забруднення землі.

Та нині мова не про кричущу поведінку бізнесу, а про невимогливість місцевої влади. Адже, аплодуючи інвестору, слід було подбати, щоб екології, а отже, й громаді не було завдано шкоди. Для усвідомлення цього можновлацям знадобилися  роки.

Нарешті цієї осені відбулося засідання комісії містобудівельної ради Кам’янець-Подільської райдержадміністрації. Обговорювали одне з найактуальніших на сьогодні для мешканців району питання — зведення цехів із переробки курячого посліду та виготовлення біогазу ПАТ «Авіс» на території Гуменецької сільської ради.

Генеральний директор ТОВ «Енергоінвест» Сергій Фіщук представив проект біогазового заводу. «Біогаз — це газ, що отримується внаслідок метанового бродіння біомаси. У цьому разі її роль виконуватимуть силос та курячий послід. Отриманий у процесі переробки біо-шлам використовуватиметься як добриво», — пояснив Сергій Віталійович. Він також додав, що вже зроблено всі розрахунки, які погоджено з відповідними службами. Будівництво заводу планують завершити до кінця 2014 року.

Отже, населенню треба зачекати ще рік. Члени містобудівної ради Анатолій Ткачук, Борис Бец, Віктор Рудюк внесли пропозиції, що ввійшли у протокол засідання як рекомендаційні розробнику проекту. Серед них — забезпечити згідно з нормами законодавства дотримання санітарних зон під час зведення цеху до житлових будинків, вирішити питання щодо транспортування посліду закритим способом — від виробництва до біогазового цеху, додатково передбачити будівництво технологічної дороги виробничою територією підприємства (раніше запропонованим проектом було передбачено рух технологічного транспорту дорогою загального користування між селами Гуменці та Вербка), окремим проектом передбачити зведення очисних споруд технологічних стоків.

А мешканці району сподіваються, що скандал із птахофабрикою «Авіс» стане уроком для бізнесу та влади, і не лише в Кам’янець-Подільському районі.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

ПРЯМА МОВА

Перший заступник голови Кам’янець-Подільської РДА Ніна ФАБІЯНСЬКА:

«Через швидкі темпи розвитку птахофабрики «Авіс» проблема утилізації курячого посліду, обсяги якого відповідно збільшилися в кілька разів, набула гостроти. Одним із варіантів є будівництво біогазового заводу. Головна перевага біогазової технології — отримання власної електро- та теплової енергії, що, зрештою, стає не просто резервним джерелом електрики та опалення, а й можливістю скоротити собівартість виробництва завдяки зниженню енергозатрат».