У ній узяли участь члени Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, а також делегація Сейму Литовської Республіки та керівництво Львівської області. Тож була можливість обговорити проблеми та перспективи розвитку місцевого самоврядування у воєнних та поствоєнних реаліях, проблемні питання реалізації реформи адміністративно-територіального устрою тощо.

«Добре розуміємо нинішні виклики: багато наших громад страждають від окупації, понад 200 тисяч квадратних метрів землі заміновано, через російську агресію руйнується місцева інфраструктура, орієнтовно шість мільйонів осіб — вимушені переселенці, — наголосила голова комітету Олена Шуляк. — Щоденно боремося з тими викликами, але після Перемоги нашу країну очікує велике відновлення. Й не лише відбудова, а й впровадження нових європейських правил життя. Серед них — сповідування принципів децентралізації, нові підходи до містобудування, виконання отриманих Україною рекомендацій Європейської комісії, обов’язкове впровадження антикорупційної політики на всіх рівнях, тотальна цифровізація тощо».

Тим-то важливо було почути представників Сейму Литовської Республіки, які висловили підтримку України в час повномасштабної війни. До діалогу долучилася новий Почесний консул Литви у Львові Наталія Антонова. Вона опікуватиметься питаннями розвитку торговельних, економічних, культурних, наукових, туристичних й інших зв’язків між Литвою та Україною, так само — захистом на території консульського округу прав та інтересів цієї дружньої нам держави.

«Бачимо приклад єдності Литви, яка змогла визначити свій єдиний шлях і вступити до ЄС та НАТО, а нині підтримує нас у боротьбі проти окупантів та на шляху до життя в родині європейських держав», — акцентував начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

На зустрічі йшлося про те, що з 73 територіальних громад Львівщини 43 вже мають та 23 — розробляють стратегії розвитку та працюють над збільшенням обсягів наповнення бюджетів. Однак наразі лише 11 із них можна вважати фінансово спроможними.

«Порушили й питання податків на доходи фізичних осіб, які досі наповнюють місцеві бюджети, а на законодавчому рівні ПДФО хочуть передати до державного, тож тут треба шукати комплексного підходу, — інформував Максим Козицький. — Так само — про доцільність районних рад. Приміром, в області на їхню діяльність торік спрямували 154 млн грн субвенції та 153 млн грн уже цьогоріч. Сумарно ці кошти співмірні з розміром річного фінансування потреб національної безпеки та оборони за обласною програмою «Безпечна Львівщина». Щодо реформування РДА в префектури, то тут треба чітко розділити повноваження адміністрацій та місцевих органів самоврядування».

Як інформують у прес-службі ОВА, на зустрічі акцентували увагу на модернізації інструментів регіональної політики, співробітництві із суміжними ТГ. Варто додати, що народні депутати напередодні цього заходу обговорили нагальні питання на зустрічі з головою ОВА Максимом Козицьким. Тепер же додалися й запити від голів територіальних громад. Є фронт для законотворчих дій.

З такою підтримкою партнерів, роботою громад задля впровадження доброго врядування, активною цифровізацією та впровадженням різноманітних інструментів для розвитку громад від держави, переконана: на Україну чекає європейське відновлення, яке дасть змогу якісно оновлюватися та зростати кожному регіону, місту, містечку та селу.

Львівська область.

На знімку: на зустрічі в ОВА.

Фото прес-служби ОВА.