Польські партнери провели семінар «Польсько-українська співпраця та перспективи відбудови України», участь у якому взяв перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін, представники обласної та міської ради.

Очільник ОВА вкотре подякував владі Польщі та всьому польському народові за все-
осяжну підтримку нашої держави впродовж повномасштабного вторгнення російської федерації та за багаторічну партнерську співпрацю.

— Попри воєнний стан Хмельниччина залишається економічно активним та інвестиційно привабливим краєм. У нас добре розвинуте підприємницьке середовище, маємо унікальні природні та рекреаційні ресурси, сприятливі кліматичні умови. Ми зацікавлені в розширенні співробітництва в різних сферах, готові співпрацювати з інвесторами та розглянути будь-які пропозиції, які допоможуть розбудові нашого краю, — наголосив посадовець.

Польща вже є найбільшим міжнародним торговельним партнером Хмельниччини. Обсяг товарообігу цього року становить 118 мільйонів доларів, з яких експорт сягнув 61 мільйона доларів.

А от щодо іноземних інвестицій, то загалом цьогоріч Хмельниччина отримала їх 118 мільйонів доларів, з яких польські становлять лише 127 тисяч доларів. Тож зрозуміло, що поле діяльності в цій царині для закордонних партнерів залишається доволі широким.

Окрім налагодженої співпраці, яка вже є сьогодні, область може запропонувати інвесторам вільні земельні ділянки, виробничі площі, приміщення, інші об’єкти. Для дерегуляції бізнес-середовища діє мережа Центрів адміністративних послуг, що працюють за принципом єдиного вікна. З боку держави та ОВА інвестори отримують підтримку і сприяння для своєї діяльності в межах українського законодавства. Робиться чимало, щоб зарубіжні партнери були зацікавлені в розвитку свого бізнесу і на Хмельниччині, і в Україні загалом.

Під час зустрічі польські друзі запевнили, що будуть підтримувати Україну в її боротьбі за Перемогу у війні, демократію, розвиток соціально-економічної сфери та в прагненні збудувати сильну розвинену державу стільки, скільки буде потрібно.

В ОВА гості поспілкувалися з представниками різних підрозділів обласної влади щодо подальшої співпраці. Обидві сторони розповіли про власний досвід роботи, поділилися планами щодо майбутніх спільних проєктів та визначили сектори, у яких будуть застосовані спільні напрацювання.

Приміром, говорили про те, що нині на Хмельниччині активно працюють релоковані з постраждалих від війни регіонів підприємства. Для них польська допомога була б украй актуальною. Поряд з ними працюють і місцеві підприємства, котрим також необхідна підтримка, адже тривалий час вони потребують модернізації та запровадження нових європейських принципів ведення справ.

Спільні проєкти можна розвивати в аграрній, будівельній, культурній, соціальній сферах тощо. Тож польська сторона детально ознайомилася із загальною економічною ситуацією на Хмельниччині, аби надалі не тільки допомагати в післявоєнній відбудові краю, а й розвивати спільні ініціативи.

Хмельницький.

Фото: ХМР.