По коментар на запитання «Кому вигідні були закриті е-декларації?» і «Які пріоритети мають бути в Державному бюджеті України на 2024 рік в умовах війни?» кореспондент «Голосу України» звернулася до голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева:

1. Насправді не йшлося про закриття всіх декларацій. Ідеться про право чиновника не відкривати свої декларації з підстав безпеки. Декларації подають 800 тисяч чиновників, і у деяких, особливо тих, хто має майно або родичів на прифронтових та окупованих територіях, можуть бути застереження з приводу їхнього оприлюднення. Чиновник, ухвалюючи рішення про невідкриття своєї декларації, нестиме політичну відповідальність за це. Водночас, я підтримаю позицію Президента щодо негайного відкриття декларацій.

2. Обмеження видатків органів місцевого самоврядування на сьогодні є предметом дискусії у Верховній Раді. Не впевнений, що така пропозиція буде в держбюджеті-2024. Водночас, Кабінет Міністрів вніс до Верховної Ради України проект змін до бюджету, відповідно до якого весь «військовий ПДФО» вилучається з місцевих бюджетів і спрямовується до спецфонду на розвиток військової техніки. Це резерв до 100 млрд на рік.