В Івано-Франківську обговорили перспективи розпорядження податком на додану вартість (ПДФО). Вони передбачені законопроектом «Про внесення змін до розділу Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України». Народні депутати Олена Вінтоняк, Олександр Матусевич, Едуард Прощук, Оксана Савчук та Ігор Фріс на запрошення регіонального відділення Асоціації міст України (АМУ) зустрілися із головами територіальних громад (на знімку).

«Ідея Мінфіну вилучити «військовий» ПДФО у громад спричинила суспільний резонанс. У разі вилучення «військового» ПДФО у громад місцеві бюджети Прикарпаття втратять цьогоріч сукупно 500 мільйонів гривень та майже 2,2 мільярда —  наступного року», — повідомив виконавчий директор РВ АМУ Юрій Стефанчук.

«На мою думку, забрати чотири відсотки ПДФО, а також військове ПДФО із місцевих бюджетів уже з 1 жовтня, як то пропонує уряд, — це послаблення обороноздатності нашої країни, — зазначив Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків. — Бо без допомоги місцевої влади і волонтерів, очевидно, наше військо не втримало б оборону, адже реагувати на виклики потрібно миттєво. Прикарпатські військові частини насамперед звертаються до органів місцевого самоврядування. Наша громада від початку повномасштабного вторгнення витратила майже 300 мільйонів гривень на допомогу захисникам та їхнім родинам, субвенції військовим частинам».

За результатом брифінгу голови тергромад підготували звернення до центральної влади із проханням щодо врегулювання ситуації. У документі йдеться про те, що «від початку повномасштабного вторгнення органи місцевого самоврядування Прикарпаття отримали понад 3,6 мільярда гривень «військового» ПДФО, з якого майже половину спрямували безпосередньо на допомогу силам безпеки та оборони. Забезпечили також фінансування делегованих державою повноважень (без компенсації) та надання жителям громад безплатних послуг. Витрати місцевого самоврядування — це й забезпечення ВПО, відновлення та належне утримання інфраструктури».

«Із коштів «військового» ПДФО громади надають допомогу сім’ям загиблих, — написав із цього приводу народний депутат Ігор Фріс на своїй сторінці у Фейсбуці. — Не тим, кому держава виплачує. А тим родинам, де бійці зникли без вісті, і виплат немає. Або тим родинам, які вже рік очікують на результати ДНК... Питання військового ПДФО, яке уряд вирішив скерувати до державного бюджету із місцевих, — не єдина ініціатива на знищення місцевого самоврядування. Так само — перерахування всіх вільних залишків. Най-успішніша реформа децентралізації, здається, буде зруйнована. Не зможу підтримати такий формат. Має бути компроміс, із чіткими правилами та обов’язками».

«Задля наближення української Перемоги запропонували зробити наступні спільні кроки: залишити «військовий» ПДФО в місцевих бюджетах та сформувати цільові захищені статті видатків місцевих бюджетів, із 70 відсотками «військового» ПДФО, так званий «бюджет безпеки й оборони». Із нього передбачити тільки цільові витрати, зокрема на об’єкти захисту, а також забезпечення ВПО, пільгового перевезення та харчування, подолання наслідків руйнації через вибухи та розвиток ВПК. Потрібно зберегти в Державному бюджеті на 2024 рік у доходах місцевих бюджетів «військовий» ПДФО та 64 відсотки ПДФО із замороженням реверсних вилучень», — підсумував брифінг виконавчий директор РВ АМУ Юрій Стефанчук.

Івано-Франківська область.

Фото прес-служби міської ради.