Віцеспікерка висловила щиру вдячність Латвії як державі за безпрецедентну військову допомогу ЗСУ на суму понад 370 мільйонів євро. Вона повідомила, що, за даними Кільського інституту світової економіки, станом на серпень 2023 року, Латвією передано військової допомоги на понад 1 відсоток ВВП. Це друге місце серед усіх міжнародних партнерів за цим показником.

Окрім того, зазначила Олена Кондратюк, Уряд Латвії надав майже 19 мільйонів євро фінансової та гуманітарної допомоги Україні. Зокрема, автомобілі швидкої медичної допомоги, медичне обладнання та ліки, автомобілі патрулювання, автобуси та генератори, засоби персонального захисту для ЗСУ.

«Єдність та підтримка латвійським суспільством українців вражає! Адже левова частина наданої Україні допомоги припадає на латвійські неурядові організації та бізнеси.

Ми вдячні неурядовому і бізнес-сектору Латвії, зусиллями яких зібрано й передано грошової та технічної допомоги на суму майже 42 мільйони  євро», — закцентувала Віце-
спікерка українського Парламенту.

Однією з таких компаній, зауважила вона, є Концерн деревообробної промисловості Latvijas Finieris на чолі з Улдісом Бікісом, який за час повномасштабної війни надав Україні допомоги на суму понад 
4 мільйони євро.

Олена Кондратюк також повідомила, що «Латвіяс Фінеріс» активно долучилася до підтримки ЗСУ та регіонів, які найбільше постраждали від російської агресії, співпрацюючи із загальнонаціональним благодійним фондом Латвії «Ziedot.lv» та Конфедерацією українських товариств Латвії — «ВІЧЕ».

«Дякуємо пану Улдісу Бікісу та пані Іоланті Медне, яка є координаторкою в реалізації українських проєктів Концерну, за їхню солідарність та щире бажання допомогти Україні вистояти й перемогти у цій війні та якнайшвидше відновитися від наслідків, спричинених російською агресією», — наголосила Заступниця Голови Верховної Ради України.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.