Наразі залишається тільки проголосувати у другому читанні законопроект щодо політично значущих осіб. Про це розповів народний депутат, голова парламентської фракції «Слуга народу», член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія.

«Ми завершили розгляд закону про національні меншини, ухваливши його в другому читанні. Також у першому читанні підтримали законопроект щодо політично значущих осіб. Це специфічний документ, і стосовно нього є багато дискусій, але впевнений, що ми опрацюємо його й за кілька тижнів ухвалимо в другому читанні. І на цьому все — парламент свою домашню роботу виконав», — наголосив політик, додавши, що тепер Верховна Рада передає естафету Кабінету Міністрів, і допомагатиме уряду в усьому, де потрібна буде підтримка з боку парламенту.

Коментуючи питання бюджету, Д. Арахамія зазначив, що цього року приблизно 95 відсотків коштів, які заробляє Україна у вигляді різних податків та зборів, йдуть на сферу безпеки та оборони. А в бюджеті на наступний рік передбачено, що абсолютно всі кошти, зароблені державою, витрачатимуть винятково на наші сили оборони та зброю. Всі інші сфери фінансуватимуть за рахунок кредитів, грантів та внутрішніх запозичень.

«Дефіцит бюджету-2024 становитиме понад 1,5 трильйона гривень. І цього року, і попереднього ми фінансуємо невійськові затрати держбюджету за рахунок донорських кредитів або грантів. Тому нині і Президент Володимир Зеленський, і його Офіс, і Верховна Рада на рівні парламентської дипломатії, і уряд працюють, щоб забезпечити хоча б той же рівень фінансування за допомогою партнерів. Це дасть змогу покривати виплати пенсій, соціальні платежі тощо», — зазначив політик.

За його словами, ще одне важливе джерело поповнення бюджету — розміщення військових облігацій.

«Це внутрішні запозичення, які здійснює Міністерство фінансів. Упродовж останніх півтора року цей напрям роботи був дуже успішний, і думаю, що й надалі Мінфін продовжить працювати з цим інструментом. Я сподіваюся, що загалом нам вдасться отримати необхідні кошти, щоб забезпечити всі заплановані виплати», — підсумував народний депутат.

За повідомленням прес-служби Апарату Верховної Ради України.

Фото: rada.gov.ua